Onderwatergrot in Tsjechië is meer dan 400 meter diep

Foto AP

De Poolse onderzoeker Krzysztof Starnawski verkent de ondergelopen Hranicka-afgrond in Tsjechië. Bij een meting hebben Starnawski en zijn team eind september vastgesteld dat deze onderaardse afgrond 404 meter diep is. Daarmee is de Tsjechische onderwatergrot de diepste ter wereld, dieper dan Pozzo del Merro in Italië (392 meter diep).

De Hranicka-grot ligt in een natuurreservaat bij Hranice, in het westen van Tsjechië. De kalksteenformaties daar zijn gevormd in het Devoon (420 tot 358 miljoen jaar geleden). Het onder water gelopen gat in de kalkstenen ondergrond is een meer van 104 bij 34 meter. In het meer zitten verschillende verticale kamers die onderling zijn verbonden door smalle gangen.

Dit is typerend voor een door karst gevormd landschap. Bij karst wordt gedurende duizenden jaren kalksteen opgelost in door kooldioxide verzuurd regenwater. Onder het oppervlak ontstaan zo grotten. In de ondergrond ontstaan ook holtes, die uiteindelijk instorten, zogeheten zinkgaten. De Hranicka-grot is zo’n zinkgat. Starnawski onderzoekt het gat al meer dan twintig jaar. Mogelijk is het nog dieper dan 404 meter. De meetrobot van Starnawski kon namelijk niet dieper meten, doordat het bevestigingskoord maar 404 meter lang was.