OM in beroep tegen uitspraak anti-Zwarte Piet-activist

Donderdag besloot de rechter dat de arrestatie van Jerry Afriyie onrechtmatig was.

Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas.
Afriyie arriveert bij de rechtbank voor zijn strafzaak voor mishandelen van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas. Foto: Koen van Weel / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gaat in hoger beroep tegen de beslissing om anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie niet te vervolgen. Afriyie was aangeklaagd voor verzet bij aanhouding en mishandeling van een politieman tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda in 2014. Donderdag oordeelde de rechter dat de arrestatie van Afriyie onrechtmatig was en het politiegeweld disproportioneel. Afriyie werd ontslagen van verdere rechtsvervolging.

Het OM is het niet eens met dat vonnis en gaat tegen de uitspraak in beroep, bevestigt een woordvoerder van het OM telefonisch. Over de overwegingen om beroep aan te tekenen treedt het OM pas later naar buiten.

Lees ook: Kleeft er ‘luchtje’ aan aanhouding van deze Zwarte Piet-demonstrant?

Het OM eiste eerder een geldboete van 1.500 euro tegen Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare. Hem werd “wederspannigheid en mishandeling van een agent” ten laste gelegd. Afriyie werd onder meer vervolgd wegens het met kracht in een been knijpen van een agent. Volgens het Openbaar Ministerie omdat hij zich had verzet tegen zijn arrestatie. Afriyie ontkende dat. Volgens hem was het juist de politie die geweld had gebruikt. Ook de rechter oordeelde donderdag dat de politie bij de aanhouding van Afriyie “te fors is opgetreden”.

De ongeregeldheden tijdens de intocht: