Obama verleent gratie aan meer dan honderd gevangenen

President Obama heeft volgens het Witte Huis meer gevangenen vrijgelaten dan al zijn elf voorgangers bij elkaar.

Foto Carolyn Kaster/ AP

President Barack Obama heeft donderdag 102 gevangenen vrijgelaten. Zij zaten vast voor drugsdelicten of verboden wapenbezit en verdienen volgens de Amerikaanse president een tweede kans omdat ze het slachtoffer zijn van “verouderde wetgeving”.

Met deze nieuwe gratieverlening heeft Obama sinds zijn aantreden in januari 2009 in totaal 774 gevangenen vrijgelaten, dat is meer dan al zijn elf voorgangers bij elkaar. Dat meldt het Witte Huis.

Obama kritisch over massaal opsluiten geweldloze drugsgebruikers

Gedurende zijn presidentschap heeft president Obama zich meerdere keren kritisch uitgelaten over, de in zijn ogen, te strenge regelgeving voor kleine vergrijpen. Tijdens een toespraak voor de International Assocation of Chiefs op Police (IACP) liet Obama weten dat het massaal opsluiten van geweldloze drugsgebruikers niet eerlijk is en niet effectief om misdaad tegen te gaan.

In het verleden stonden er in de Verenigde Staten zwaardere straffen op het gebruik van drugs waardoor veroordeelden soms tientallen jaren achter de tralies zitten voor vergrijpen waar in de huidige wetgeving een veel kortere straf op staat.