Nederland gemakkelijk voorbij aan Wit-Rusland: 4-1

Door de zege komt Nederland op 4 punten in de groep en is het nu in ieder geval een aantal dagen koploper.

Vincent Janssen (rechts) viert de 4-1 met Quincy Promes.
Vincent Janssen (rechts) viert de 4-1 met Quincy Promes. Foto ANP

Nederland heeft vrijdagavond een gemakkelijke zege geboekt op Wit-Rusland in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland. Oranje won in de Rotterdamse Kuip met 4-1 van de Wit-Russen. Nederland komt daardoor op 4 punten in de groep en is nu in ieder geval een aantal dagen koploper.

Al na een kwartier kwam de ploeg van bondscoach Danny Blind op voorsprong door een doelpunt van Quincy Promes, die een zelf opgezette aanval eigenhandig afrondde. Kort daarop leek Oranje ook op 2-0 te komen, toen Virgil van Dijk van dichtbij binnentikte. Zijn doelpunt werd echter ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel.

Na een goed halfuur was het opnieuw Promes – die tot nu toe nog nooit scoorde voor Oranje – die het doel trof. Hij schoot een afvallende bal van buiten het strafschopgebied raak, zij het via een been van een verdediger. Direct na rust wist Wit-Rusland echter een aansluitingstreffer te maken, die op naam kwam van Aleksey Rios.

Koploper boven Frankrijk

Lang bleef die stand niet staan, aangezien Davy Klaassen na 55 minuten de 3-1 binnenschoot. De Ajax-speler deed dat nadat spits Vincent Janssen eerst de bal op de paal schoot. Diezelfde Jansen maakte na een ruim uur zelf de laatste treffer, door na een solo hard in de rechter bovenhoek te schieten.

Na het gelijkspel tegen Zweden van vorige maand staat Nederland nu op 4 punten uit twee duels. Dat is evenveel als Frankrijk, dat vrijdag met 4-1 won van Bulgarije, alleen is het doelsaldo van Oranje beter. Nederland is daardoor nu in ieder geval koploper tot maandagavond, wanneer Nederland tegen Frankrijk speelt in de Amsterdam Arena.