Dodental Haïti door orkaan Matthew loopt op tot 572

Het is de zwaarste orkaan in de VS in tien jaar. Obama kondigde noodtoestanden af voor Florida, Georgia en South Carolina.

Duizenden mensen zijn ontheemd op het eiland, waar de storm huizen heeft platgeslagen, bomen uit de grond heeft getrokken en hele buurten onder water heeft gezet.
Duizenden mensen zijn ontheemd op het eiland, waar de storm huizen heeft platgeslagen, bomen uit de grond heeft getrokken en hele buurten onder water heeft gezet. Foto AFP

De orkaan Matthew heeft aan 572 mensen het leven gekost in Haïti. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de autoriteiten in het land.

Eerder op de dag stond het dodental op 339. Nu het waterpeil zakt op het eiland, kunnen meer lichamen geborgen worden. Vier mensen kwamen om in de Dominicaanse Republiek.

Kijk hier hoe een vliegtuig van het Amerikaanse KNMI het oog van de tornado trotseert.

Duizenden mensen zijn ontheemd op het eiland, waar de storm huizen heeft platgeslagen, bomen uit de grond heeft getrokken en hele buurten onder water heeft gezet. In januari 2010 werd Haïti, het armste land van het westelijk halfrond, getroffen door een grote aardbeving, waarbij naar schatting tussen de 100.000 en 160.000 doden vielen.

Noodtoestand in Florida

Boven zee, op zijn route langs Cuba en de Bahama’s, heeft Matthew weinig aan kracht ingeboet. De orkaan bereikte donderdag windsnelheden van bijna 220 kilometer per uur, waarmee Matthew kon worden ingedeeld in categorie 4 (de op één na hoogste). Vrijdagochtend zwakte de orkaan wat af naar categorie 3, met windsnelheden van 200 kilometer per uur, volgens het National Hurricane Center (NHC).

Matthew bevond zich vrijdagochtend vlak voor de oostkust van Florida, als zwaarste orkaan in de Verenigde Staten sinds 2005, toen Wilma over land trok. Donderdag kondigde president Obama de noodtoestand af voor die staat, evenals voor Georgia en South Carolina.

Bekijk ook de fotoserie over Matthew in Haïti

De gouverneurs van de staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina hebben circa twee miljoen inwoners met klem geadviseerd te evacueren. De staten openden opvangcentra voor geëvacueerden. Enkele duizenden hebben daar gebruik van gemaakt.

Twitter avatar SCEMD SCEMD Shelters: 65 open and 21 on standby. Full listing https://t.co/fHaW8Ehaix. Bring personal and comfort items…. https://t.co/Hb8cMkEWlF

Het openbare leven ligt vrijdag in Florida grotendeels stil. 400.000 mensen zitten zonder elektriciteit en veel tankstations zitten door de grote vraag al zonder brandstof. Duizenden vluchten zijn geschrapt in het zuiden van de staat. Disney World en Seaworld blijven vrijdag dicht.

Campagnes opgeschort

Zowel Hillary Clinton als Donald Trump hebben hun campagnes tijdelijk opgeschort in Florida. De presidentskandidaten hebben hun vrijwilligers en campagnestaf eveneens weggehaald uit de staat. De twee campagneteams annuleerden ook hun tv-spotjes die in Florida zouden worden uitgezonden.

Lees er meer over in ons verkiezingsblog

De orkaan komt voor Clinton en Trump op een ongelukkig moment, omdat men zich nog maar enkele dagen kan registreren als kiezer en net de stemformulieren zijn verzonden. De Clinton-campagne heeft al om uitstel gevraagd, maar dat verzoek heeft de gouverneur van Florida afgewezen.