Manila laat VS links liggen

Koerswijziging

Militaire oefeningen tussen Filippijnen en VS opgeschort

De Filippijnen zetten hun samenwerking met de Verenigde Staten op defensiegebied op een laag pitje. In plaats hiervan streeft de regering van de afgelopen zomer aangetreden regering van president Rodrigo Duterte naar nauwere samenwerking met China en Rusland.

De Filippijnse minister van Defensie Delfin Lorenzana bevestigde vrijdag dat zijn land en de VS tot nader order geen gezamenlijke militaire oefeningen meer zullen houden.

Ook zei Lorenzana dat de regering binnenkort 107 Amerikaanse militairen zal verzoeken het land te verlaten, wanneer het land zelf over voldoende drones beschikt om de bewegingen van radicale moslims op het zuidelijke eiland Mindanao vanuit de lucht te volgen. Op het moment doen de Amerikanen dat nog.

De opschorting van de samenwerking met de Amerikanen betekent een forse tegenslag voor de Amerikanen, die tot deze week nog volhielden dat de defensierelatie tussen beide landen „oersolide” (rock solid) was.

De Filippijnen vormen een belangrijke bondgenoot voor de VS bij de Amerikaanse pogingen de Chinese maritieme expansie in het Verre Oosten te stuiten. Voor China daarentegen is de koerswijziging zeer welkom. President Duterte heeft zich al herhaaldelijk kritisch uitgelaten over de VS. President Obama noemde hij „een hoerenzoon”, wegens diens kritiek op de talrijke buitenrechtelijke executies van drugshandelaren en gebruikers in de Filippijnen in het kader van Duterte’s oorlog tegen de drugs.

Op dit moment heeft er nog een gezamenlijke militaire oefening plaats ten noordwesten van Manila. De Filippijnen krijgen ook 50 miljoen dollar per jaar voor de aankoop van (Amerikaanse) wapens. Lorenzana noemde dit bedrag „niet erg veel”.

President Duterte wil binnenkort China bezoeken. Met China hebben de Filippijnen een conflict over soevereiniteitsaanspraken op eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag bepaalde onlangs dat er geen historische gronden waren om de Chinese aanspraken op de hele Zuid-Chinese Zee te ondersteunen.

Drugsoorlog in Manila pag. 22-23