Komen er steeds meer bootmigranten naar Italië?

Migratie

Voor de Libische kust werden deze week grote aantallen migranten uit de Middellandse zee gered. Vier vragen over de migratie vanuit Libië.

Foto Aris Mesinis/AFP

1 Hoeveel migranten zijn er de voorbije dagen precies aan land gebracht in Italië?

Op dinsdag en woensdag werden er meer dan tienduizend migranten uit de Middellandse Zee gered. Niet eerder dit jaar werden er in 48 uur zoveel mensen opgepikt. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat het deze maand, tot en met donderdag, om 10.608 mensen die aan land werden gebracht. De UNHCR heeft andere cijfers dan de Italiaanse kustwacht, omdat het enige tijd duurt voordat de opgepikte migranten allemaal naar Sicilië en het Italiaanse vasteland zijn gevaren. Volgens de Italiaanse kustwacht zijn er deze week minimaal 11.000 migranten uit zee gered.

2 Ligt het aantal gearriveerde migranten in Italië hoger dan vorig jaar?

Dit jaar ging het tot en met september om 132.000 mensen. Dat waren er ongeveer evenveel als in 2015 tot en met september (132.100) en enkele duizenden minder dan in dezelfde periode in 2014. De migratiestroom richting Italië moet niet worden verward met die richting Griekenland. Daar is het aantal gearriveerde migranten, onder wie veel Syrische vluchtelingen, sinds een EU-akkoord met Turkije drastisch teruggelopen.

Dit jaar stierven op de Middellandse Zee 3.521 migranten. In 2015 waren dat er 3.771. Zo dreigt 2016 het dodelijkste jaar tot nu toe te worden. Deze week kwamen door verdrinking en verstikking op overvolle boten zeker vijftig mensen om het leven.

3 Wat gebeurt er met de migranten die in Italië arriveren?

Zij worden geplaatst in opvangcentra in Italië. Vervolgens wordt gekeken of ze in aanmerkingen komen voor een vluchtelingenstatus. Dat is vaak niet het geval, omdat de meeste migranten hun thuisland in Afrika om economische redenen zijn ontvlucht. De meeste bootmigranten komen uit Nigeria, waar het in grote delen van het land redelijk veilig is. De op een na grootste groep zijn de Eritreeërs, die vanwege het onderdrukkende karakter van het regime in hun land meer kans maken om als vluchteling te worden aangemerkt. Het is de bedoeling dat economische migranten op den duur worden teruggestuurd naar Afrika, maar in de praktijk komt daar nog weinig van terecht.

4 Op woensdag begon de nieuwe EU- grenswacht. Maakt dat wat uit voor de migratie naar Italië?

De nieuwe Europese grens- en kustwacht moet vooral zwakke punten in de EU-buitengrenzen op land gaan versterken. „Vanaf nu is de buitengrens van een lidstaat de buitengrens van alle lidstaten”, zei eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (migratie) woensdag bij de aftrap aan de Bulgaars-Turkse grens. Op korte termijn zal de nieuwe grenswacht de toestroom vanuit Libië richting Italië niet stoppen, omdat EU-landen hebben besloten dat migranten in internationale wateren altijd moeten worden gered. De EU heeft geprobeerd een akkoord te sluiten met de internationaal erkende regering in Libië over het tegenhouden van migranten. Door de aanhoudende chaos in het land is daar nog niets van terecht gekomen.