Kijken: met je vliegtuig door het oog van orkaan Matthew

Terwijl de bewoners van Florida een veilig heenkomen zoeken, gaan onderzoekers van het Amerikaanse KNMI de storm juist vol te lijf.

Beeld uit video NOAA / Facebook

Ze noemen zichzelf de tornadojagers, de piloten die voor de Amerikaanse overheid onderzoek doen naar het weer. Vanuit hun vliegtuig brengen ze de stormen en cyclonen in beeld die op het land afsuizen, zodat duidelijk wordt wat het volk te vrezen heeft. Maar soms vliegen ze ook dwars dóór een orkaan, zoals vrijdag.

Terwijl de bewoners van Florida aangeraden wordt een veilig heenkomen te zoeken vanwege orkaan Matthew gingen de piloten van het Amerikaans Oceanisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA) de storm juist vol te lijf. Met hun Lockheed WP-3D vlogen ze dwars door het oog van Matthew. Een video daarvan, zette het bureau vrijdag op Facebook.

De vluchtpaden van beide vliegtuigen die het NOAA inzette. Rechts is de Lockheed, van waaruit de video is geschoten:

Op de beelden is te zien hoe hevig het toestel ruim een minuut lang heen en weer schudt, heftig genoeg om de gemiddelde vliegtuigreiziger een stevige vliegangst te bezorgen. En de piloten in het vliegtuig deden dit niet één keer, maar driemaal, zo is te zien op de vluchtgegevens van het NOAA.

Het ergste moet nog komen

Matthew kwam vrijdagmiddag Nederlandse tijd aan land in Florida, waar inmiddels 800.000 huishoudens zonder stroom zitten. Inmiddels is de kracht van de orkaan afgezwakt naar categorie drie, waarbij windsnelheden van 200 kilometer per uur voorkomen. Tot donderdagavond werd Matthew nog ingedeeld in de vierde categorie.

Voordat de storm aan land kwam in de Verenigde Staten raasde Matthew over onder meer Haïti en de Dominicaanse Republiek. In dat eerste land kostte de orkaan al aan bijna zeshonderd mensen het leven. Ook zijn duizenden mensen ontheemd, omdat hun huizen zijn platgeslagen of omdat hun buurt onder water is komen te staan.

Ondanks het afzwakken van Matthew is de orkaan nog altijd de hevigste storm die de VS treft sinds 2005. Gouverneur Rick Scott van Florida waarschuwde burgers vrijdag dat het ergste gevaar zeker nog niet voorbij is. “Het zou kunnen dat het ergste nog moet komen”, tekende persbureau AP uit zijn mond op.