Kabinet verlengt bijdrage aan VN-missie in Mali met een jaar

Militaire inzet

200 tot 300 Nederlandse militairen blijven in Mali, nu zijn er nog 375. De taak bestaat vooral uit het inwinnen van inlichtingen over terroristen.

Foto ANP

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali wordt met een jaar verlengd. Het kabinet gaat hier deze vrijdag mee akkoord, zo meldden ingewijden in Den Haag. Tussen de 200 en 300 militairen blijven in het Afrikaanse land. Opmerkelijk is dat de zeven Nederlandse helikopters (vier Apache gevechtshelikopters en drie Chinook transporthelikopters) begin 2017 nog even actief blijven in Mali. De helikopters zouden eerder worden teruggehaald, maar het regelen van vervanging duurde langer dan verwacht. Duitsland en Canada worden genoemd als kandidaten om helikopters voor deze missie te leveren als Nederland stopt.

Voor het kabinet is het cruciaal dat de helikopters worden vervangen, omdat de missie anders veel moeilijker uitvoerbaar is. Op dit moment zijn nog zo’n 375 Nederlandse militairen in Mali. De meesten zijn gelegerd in het noordelijke Gao.

Binnen de krijgsmacht leven bezwaren tegen verlenging in Mali. De missie zou te eenvoudig zijn voor de zeer gespecialiseerde Nederlandse troepen. Kolonel Jelte Groen van het Korps Commandotroepen zei onlangs tijdens een briefing in de Tweede Kamer dat zijn elite-eenheden „onder het niveau” moeten werken. Materieel zou bovendien „achteruit hollen”.

Tot juli kwamen in Mali vijf Nederlanders om het leven, onder meer bij een ongeluk tijdens een schietoefening met een 60-millimetermortier. De Nederlandse inbreng in de VN-missie bestaat voornamelijk uit het inwinnen van inlichtingen over verschillende rebellen- en terroristische bewegingen in het land. De VN hopen in Mali voor stabiliteit en veiligheid te zorgen. (NRC)