In de studio was hij meer thuis dan op het podium

Zelfs de gerenommeerde Amerikaanse liedjesmaker Van Dyke Parks sprak per tweet de wens uit dat „het eeuwigdurende licht” op zijn overleden vriend zal schijnen. Wim Oudijk was geen beroemdheid voor een groot publiek, maar werd in binnen- en buitenland door kenners hoog aangeslagen als producer, zanger, songschrijver, toetsenist en arrangeur. Vorige week is hij overleden, 73 jaar oud.

„Wim heeft in het Nederlandse muziekleven samengewerkt met God en iedereen”, zegt Petra de Winter, wier zangstem op veel van zijn opnamen te horen is. „Hij was een echte studioman, in de studio voelde hij zich meer thuis dan op het podium.” Tot de talloze artiesten met wie Oudijk samenwerkte, behoren niet alleen veel popgroepen, maar ook kleinkunstenaars als Jasperina de Jong en Jules de Corte. Voorts was hij producer van het album Hoep hoep hiezee voor Drs. P (1987) wiens wonderbaarlijke gezangen door Oudijk werden opgefleurd met een keur aan instrumenten, van doedelzak tot bouzouki. En met een heus koor dat de hymne Knolraap en lof, schorseneren en prei aanhief.

Wim Oudijk kon als kind al jodelen en ging graag met zijn ouders mee naar de kerk als daar de Matthäus Passion werd gespeeld. Later behoorden Bach en The Beatles tot zijn grootste muzikale helden.

Hij runde een platenzaak in het Zeeheldenkwartier in Den Haag en boekte in de jaren zeventig enig succes met zijn Haagse popgroep Navel. Door een ernstige pancreasontsteking, die hem blijvend diabetes opleverde, was hij enkele jaren uit de roulatie.

Daarna bouwde hij zijn platenzaak om tot een opnamestudio met de naam Discofair. Als producer werkte hij daar vaak samen met geluidstechnicus Bert Koops, die 57 jaar lang zijn partner was.

„Als vocalist was Wim een meester in het verzinnen en opnemen van de wildste, Beach Boys-achtige koortjes”, aldus Petra de Winter. „Hij beschikte over een grote stembeheersing en een waanzinnig bereik.” Ook toen zijn stembanden tien jaar geleden beschadigd raakten bij een operatie wegens keelkanker, bleef hij „koortjes maken”, waarbij hij De Winters stem als instrument gebruikte.

Op zijn Twitteraccount noemde Wim Oudijk zichzelf „a happy person”.