‘Ik wil het niet op scherp zetten’

Interview Hans van der Noordaa

Bestuursvoorzitter Delta Lloyd noemt het bod van NN zelf niet vijandig maar “ongevraagd”.

Foto Sander Koning / ANP

Is het nou vijandig of niet, het bod van verzekeraar NN op zijn concurrent Delta Lloyd? Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa van Delta Lloyd houdt het op „ongevraagd”. Dat betekent, zegt hij, „dat we er niet om gevraagd hebben”. Fusie- en overname-experts zien ‘ongevraagd’ als codetaal voor ‘vijandig’. Maar zo wil Van der Noordaa het niet noemen. „Ik wil de dingen niet nu op scherp zetten.”

Maar de dingen staan al op scherp. Het begon allemaal afgelopen zondag, toen Delta Lloyd per post een bod van NN ontving. Daar zou Delta Lloyd uiterlijk donderdag op reageren, liet het NN in reactie weten. Daar wilde topman Lard Friese van NN echter niet op wachten. Hij maakte het bod woensdag ineens openbaar, een ongebruikelijke en aanvallende stap. Van der Noordaa had, zegt hij, geen idee dat dat eraan zat te komen.

Vrijdag kwam Delta Lloyd met een reactie op het bod. Daarin liet het weten niet per se tegen een overname te zijn, maar het bod van 2,4 miljard euro van NN niet „acceptabel” te vinden. In een interview reageert Van der Noordaa nu op het overnamespel rond zijn bedrijf.

Topman Friese beweert dat u voorafgaand aan het bod meerdere uitnodigingen om te praten hebt afgewezen. Klopt dat?

„Ik praat op gezette tijden met mijn concurrenten, dat is heel normaal. Verder ga ik er niet op in.”

Waarom niet?

„Daar gaat het op dit moment niet om. Er ligt een voorstel, daar hebben wij op gereageerd. Dat is de realiteit van vandaag.”

Het is wel relevant. Doordat jullie er achter de schermen niet uitkwamen, is het spel nu zo hard.

„Dat is jullie inschatting.” Zijn woordvoerder vult aan: „Streep eronder.”

De twee opponenten van Delta Lloyd en NN kennen elkaar nog van vroeger, ze werkten allebei bij ING. Friese was een „fijne collega”, zegt Van der Noordaa. „We hebben altijd goed samengewerkt.” Van der Noordaa is nog een tijdje Frieses baas geweest „Een korte periode”, toen Van der Noordaa iemand moest vervangen. Nu wil Friese het bedrijf van zijn oude collega inlijven.

Vindt u dat ongemakkelijk?

„Nee hoor, helemaal geen last van.”

Vindt u dat Friese zich agressief opstelt?

„Ik had liever gewild dat wij onze reactie met NN hadden kunnen delen voordat het op straat lag.”

Verwacht u dat zich nu nog andere bieders zullen melden?

„Dat weet ik niet. Maar het feit dat dit op straat ligt, zal interesse wekken van andere partijen. We moeten afwachten of die hun vinger opsteken.”

Van wie verwacht u eventueel een bod?

„Daar ga ik niet over speculeren.”

Lees meer over Delta Lloyd: Gehavend Delta Lloyd is voor NN Group een makkelijke prooi

Welke rol ziet u voor uzelf als Delta Lloyd wordt overgenomen?

„Jullie lopen erg op de zaken vooruit. Ik ben nu gericht op Delta Lloyd, dat heeft topprioriteit.”

Wilt u eigenlijk liever zelfstandig blijven?

„We hebben heel veel gedaan om Delta Lloyd weer goed op de kaart te zetten na een moeilijke periode. Uiteraard is onze uitgangspositie dat we daaraan willen blijven werken. Maar als er een voorstel komt waarvan we zeggen: ‘Hé, dat is in het voordeel van onze belanghebbenden’, dan kijken we daar heel serieus naar.”

Hoe gaat u aandeelhouders overtuigen dat Delta Lloyd het alleen kan? De koers is nog lang niet hersteld.

„Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je kijkt naar de koersontwikkeling van afgelopen maanden zijn we duidelijk op de weg terug.”

Verwijt u uzelf dat Delta Lloyd een overnameprooi is geworden?

„We hebben ontzettend veel gedaan om Delta Lloyd te verbeteren. We hebben onze kapitaalspositie versterkt, zijn efficiënter gaan werken en hebben goede nieuwe mensen aangetrokken. De prestaties van Delta Lloyd zijn natuurlijk belangrijk, maar er spelen misschien ook andere dingen mee. Verzekeraars hebben last van de lage rente en Brexit. De hele financiële sector staat onder druk.”

Lees ook Iedereen kan zich nu mengen in de strijd om Delta Lloyd