Goudvoorraad De Nederlandsche Bank verhuist naar Soesterberg

Foto iStock

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de geld- en goudvoorraad verplaatsen van het hoofdkantoor in Amsterdam naar Camp New Amsterdam in de Zeister bossen. Het nieuwe Cash Centre wordt gebouwd op een deel van de voormalige vliegbasis Soesterberg en moet in 2022 klaar zijn.

De belangrijkste redenen om tot verplaatsing over te gaan zijn volgens een woordvoerder van DNB de complexiteit van het geldtransport door Amsterdam en de toegankelijkheid van het huidige hoofdkantoor aan het Frederiksplein, eveneens in de hoofdstad. „Als mensen nu ons kantoor bezoeken, moeten ze door allerlei veiligheidsscans vanwege de waardevolle zaken die hier zijn opgeslagen. Ondertussen wil je als Nederlandsche Bank laagdrempelig zijn voor bezoekers. Dat kunnen we realiseren door een deel van de geld- en goudvoorraad weg te halen uit Amsterdam.”

Het plan voor het nieuwe Cash Centre in Soesterberg wordt de komende tijd in samenspraak met de minister van Defensie nader uitgewerkt. Volgens een woordvoerder van DNB zal op het terrein van Camp New Amsterdam „het nodige moeten worden gebouwd” omdat er nu nog geen locatie is waar het goud en geld veilig kunnen worden opgeslagen.

Op dit moment zijn op de locatie in Soesterberg onder meer eenheden van de Koninklijke Marechaussee gevestigd, waardoor het Cash Centre op een zwaar beveiligd terrein wordt gebouwd. Het DNB-hoofdkantoor in Amsterdam wordt de komende tijd gerenoveerd. De hoofdbalie blijft aan het Frederiksplein.

In de kluis bij het hoofdkantoor ligt nu 30,8 procent opgeslagen van de goudvoorraad van DNB, die een totale waarde heeft van 23,4 miljard euro. De overige delen liggen in New York (31,3 procent), Ottawa (19,8 procent) en Londen (18,1 procent).