‘Geen gevaar rubberkorrels, maar wel douchen na afloop’

Kunstgras Het RIVM ziet geen gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels in kunstgras. Ze adviseren de voetballers wel te douchen na afloop.

Wie bij het sporten op kunstgrasvelden in aanraking is gekomen met rubberkorrels kan daarna het beste goed douchen en schone kleren aantrekken. Met dat advies komt nu het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar aanleiding van een uitzending van Zembla. Daarin zeiden wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Het instituut beantwoordt op haar website negentien vragen die het kreeg naar aanleiding van de uitzending. Zo adviseert het RIVM ouders om kinderen niet met de rubberkorrels te laten spelen. Op de vraag of de kinderen de afgelopen jaren risico hebben gelopen bij het sporten op kunstgrasvelden, stelt het instituut: „In ons dagelijks leven worden we aan een groot aantal stoffen blootgesteld die mogelijk tot risico’s leiden. Op basis van de door ons beoordeelde onderzoeken verwachten wij nu geen gezondheidsrisico’s door de blootstelling aan pak’s (de kankerverwekkende stoffen, red.) uit rubbergranulaat.”

Vrijdag kondigde minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) aan dat er een extra onderzoek komt naar de rubberkorrels op kunstgrasvelden. Het RIVM meldde in 2006 dat sporten op deze velden niet gevaarlijk is. Dit oordeel is gebaseerd op verschillende onderzoeken waarop nu veel kritiek is. Het betreft onder meer een rapport van het bedrijf Industox, dat de urine van slechts zeven voetballers testte op de blootstelling aan kankerverwekkende pak’s.

Er loopt momenteel een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daar wil Schippers niet op wachten. De resultaten van het nieuwe onderzoek moeten voor het eind van het jaar bekend zijn.

De reden voor het gebruik van rubberen korrels op kunstgrasvelden is dat de bal daardoor beter zou stuiteren en voetballers er betere slidings op kunnen maken. Rubbergranulaat wordt meestal gemaakt van oude rubberproducten, zoals autobanden.