Fraude

Hoe een notaris de zwakke schakel werd

Het faciliteren van misdaad – wat is dat? Is dat weloverwogen samenzweren met criminelen? Of bereik je dat al met slordigheid en onoplettendheid?

Dat is de vraag in het verhaal van Robert Buurke, notaris te Amstelveen. De inmiddels geschorste notaris is deze zomer door opsporingsdienst FIOD van zijn bed gelicht en bijna twee weken in de cel gezet.

Het OM verdenkt Buurke en twee andere notarissen uit Bunnik van het faciliteren van grootschalige faillissementsfraude – een veelvoorkomend misdrijf dat volgens het OM 1,3 miljard euro aan schade kost.

Orde scheppen in de chaos van alledag is bij uitstek de taak van een notaris. Maar Robert Buurke heeft maar beperkt talent voor orde, blijkt uit gesprekken met betrokkenen die NRC afgelopen tijd voerde en het onderzoeksdossier dat NRC inzag. Zijn verblijf in de cel is de laatste halte op een lang traject vol geschillen, tuchtzaken en mediarelletjes.

De gebeurtenissen laten zien hoe criminelen doelbewust de zwakke schakel zoeken voor malafide praktijken – en die schakel kan ook een notaris zijn. Wanorde, werkdruk en persoonlijke problemen maakten Buurke kwetsbaar.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op zo’n honderd bedrijven. Noodlijdende bv’s werden op naam gezet van ‘katvangers’ – gelukszoekers die tegen een vergoeding bereid waren een bedrijf over te nemen, dat kort daarna failliet ging of ontbonden werd. Oude eigenaren konden op die manier schulden wegwerken.

Een paar verdachten uit het onderzoek klopten bij Buurke aan voor een overdracht. Twee curatoren die later de faillissementen van de bv’s afhandelden, deden aangifte. Daarmee begon het onderzoek. Buurke vindt zelf dat hem geen blaam treft. „Het is meer wat me overkomt.” 

De val van de notaris: E12-13