Fotograferen om het geluk te bewaren

Syrische vluchtelinge Marwah Ramzi wint publieksprijs NRC Fotowedstrijd thema ‘Landschap’.

“Deze foto heb ik gemaakt in Den Bosch. Vraag me niet hoe het water heet of hoe de kerk, ik weet het niet. Ik was er nog nooit eerder geweest. Maar wat ik zag vond ik zo mooi dat ik er een foto van heb gemaakt.” Marwah Ramzi (29, Duiven) wint met haar foto de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand september, met als thema ‘Landschap’.

Marwah Ramzi

Marwah Ramzi

Marwah Ramzi komt oorspronkelijk uit Syrië, maar ze is in 2011 gevlucht voor het geweld. Na vijf jaar reizen en onzekerheid heeft ze zich, samen met haar drie kinderen, begin dit jaar in Nederland weer met haar man kunnen verenigen. Fotograferen is al lang haar hobby, maar ze kon daar in het verleden maar weinig mee. “In Syrië heb ik nooit foto’s gemaakt; als de verkeerde mensen je daar met een camera zien, loop je de kans om vermoord te worden.”

Later, toen ze naar Bagdad was vertrokken, volgde ze een studie fotografie. Maar ook daar was het niet veilig. “Ik ben een jaar lang de deur niet uit geweest uit angst om ontvoerd te worden. Uiteindelijk is ons huis daar verwoest en zijn we weer verder getrokken.”

Een heel nieuw leven

Pas de laatste drie jaar, onderweg door Egypte en Turkije, begon ze meer en meer te fotograferen. En vooral de laatste maanden in Nederland gaat er vrijwel geen dag meer voorbij dat ze zonder camera de deur uitgaat. “Ik hou van het Nederlandse landschap. Ik vind het prachtig hier. Alles is nieuw voor mij: nieuwe mensen, een nieuwe omgeving, een heel nieuw leven. En ik maak overal foto’s van.”

Gewoon voor niks

“Ik hou van het werken met de camera. Tot nu toe fotografeer ik voornamelijk veel mensen die ik ken. Gewoon voor niks, want het leven is al duur genoeg. En ik wil dat die mensen gelukkig zijn. Dat is ook waarom ik foto’s maak: om na alle slechte tijden nu die mooie momenten en het geluk vast te kunnen leggen en te bewaren. Maar ik zou er graag mijn beroep van maken. Daarom ben ik zo blij dat ik nu heb gewonnen. Niet voor de prijs, maar omdat ik mijn verhaal heb kunnen vertellen. En misschien pikt iemand mijn foto’s op. Dank u heel erg.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Kleur.