‘Flash crash’ toont zorg beleggers over Brexit

Valutamarkten

De koers van het pond duikelt ongemeen hard naar beneden, én veert meteen weer op. Wat gebeurde er, en waarom?

Foto AFP

Een ongewoon sterke koersval van het Britse pond, meteen gevolgd door een gedeeltelijk herstel, heeft afgelopen nacht opnieuw laten zien hoe nerveus beleggers zijn over de Britse plannen voor uittreding uit de Europese Unie.

Vlak na 1 uur ’s nachts Nederlandse tijd daalde de waarde van het Britse pond plotseling met 6,1 procent, van 1,26 naar ruim 1,18 in Amerikaanse dollars. Daarna veerde de koers weer op naar 1,23 dollar. Vrijdagochtend was de koers stabiel, op 1,24. Daarmee staat het pond nog steeds anderhalve cent lager dan donderdag, op zichzelf ook een behoorlijke daling in één dag.

071016ECO_Pond

Georgette Boele, valutastrateeg bij ABN Amro, noemt de beweging „niet normaal”. Mogelijk heeft deze te maken met geautomatiseerde valutahandel. Algoritmes kunnen bewegingen versterken. „Daar zal nog onderzoek naar plaatsvinden”, zegt Boele.

De beweging, in sommige media een flash crash genoemd, vond plaats tijdens de handel op Aziatische valutamarkten. De liquiditeit (de beschikbaarheid van het pond in de handel) is daar „dun”, zegt Boele. Dat maakt de markten schokgevoelig. Sinds het referendum van 23 juni, waarin een meerderheid van de Britse kiezers koos voor een ‘Brexit’, is de waarde van het Britse pond met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met 17 procent ten opzichte van de euro.

Nieuwe economische belemmeringen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, zoals douanetarieven, verschillende producteisen en verschillen in financiële regelgeving, kunnen de economische groei gaan raken, denken beleggers. Daarvan is nu nog weinig te merken – het VK zal dit jaar het snelst groeien van de G7-landen, zo verwacht het IMF – maar de Brexit is er ook nog geen feit.

Mogelijk vormde een uitspraak van de Franse president Hollande de aanleiding voor de crash. Hij zei dat de Britten „een prijs zullen moeten betalen” voor de Brexit.

    • Mark Beunderman