Europees Parlement onderzoekt vechtpartij UKIP

Steven Woolfe, lid van UKIP, gewond raakte gewond na de vechtpartij en belandde in het ziekenhuis.

Foto AFP

Het Europees Parlement stelt een onderzoek in naar de vechtpartij waarbij donderdag Steven Woolfe, lid van de UK Independence Party (UKIP), gewond raakte en in het ziekenhuis belandde. Parlementsvoorzitter Martin Schulz noemde het incident vrijdag “extreem ernstig”. Hij wil dat het onderzoekscomité volgende week het onderzoek naar het voorval heeft afgerond.

“Het spreekt vanzelf dat dergelijk respectloos en gewelddadig gedrag niet in het Europees Parlement thuishoort”, aldus Schulz. Mogelijk is de gedragscode overtreden en heeft het “betreurenswaardige” voorval juridische gevolgen, schrijft hij, aldus Reuters.

Als de gedragscode is overtreden, zal de overtreder een reprimande krijgen, zijn kiesrecht verliezen, een boete moeten betalen van minimaal 612 euro tot maximaal 3.060 euro of in het uiterste geval uit het Europese Parlement gezet worden.

Ook UKIP heeft een onderzoek ingesteld naar het voorval. “Wij als partij vatten ieder incident serieus op. Zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt”, zei Farage. Woolfe is een van de favorieten om zijn opvolger te worden. Hij kondigde woensdag aan dat hij kandidaat is voor het partijleiderschap.

Er is nog steeds veel onduidelijk over wat er donderdag plaatsvond. Volgens partijleider Nigel Farage was er een “woordenwisseling” tijdens een bijeenkomst van UKIP-europarlementariërs. Daar werd de crisis waarin de partij zich in begeeft besproken. Dinsdag trad Diane James al na achttien dagen af als nieuwe leider van de partij. Ze verklaarde zich niet gesteund te voelen door de andere partijleden. Farage maakte daarop een comeback, nadat hij eerder was afgetreden.

Lees ook: De vraag is wie UKIP nog serieus neemt

Tijdens de bijeenkomst liepen de gemoederen hoog op. Woolfe zou overwogen hebben om over te stappen naar de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May, uit waardering voor de ‘harde Brexit’ die May lijkt na te streven. Iets wat niet gewaardeerd werd door zijn collega’s.

Hookem

De discussie zou vervolgens tot een handgemeen geleid hebben. Woolfe zou zijn jasje uitgedaan hebben en gooide dit op de grond, waarna hij een collega uitnodigde om de zaak buiten te beslechten. Britse media melden dat Woolfe op de vuist ging met partijgenoot Mike Hookem, een oud-militair die over Defensie gaat binnen de partij. Hookem ontkent hem aangeraakt te hebben.

Twitter avatar Steven_Woolfe Steven Woolfe MEP FULL STATEMENT: Thank you for all the kind comments and wishes, it truly means alot. https://t.co/HkSWJF0FnT https://t.co/mVGcBkAz7D

Enkele uren nadat Woolfe met spoed naar het ziekenhuis in Straatsburg werd gebracht, liet hij vanuit het ziekenhuis weten dat hij zich goed voelt. Er is geen bloedprop in zijn hersenen aangetroffen. Wel moet Woolfe twee nachten blijven voor de zekerheid.