‘Eigenzinnig genie’ Teeuwen verovert Londen

Cabaret

Publiek en pers in Londen zijn enthousiast over Hans Teeuwens comedy-show. Hij begon donderdag aan zijn Britse tournee.

Een jonge vrouw staat buiten de zaal van het Soho Theatre diep voorovergebogen en zwaait met haar kont naar haar lachende vriendinnen. Op een niet sexy wijze, want ze imiteert Hans Teeuwen die hetzelfde deed in de show die ze net zag, Real Rancour, de Britse versie van zijn Nederlandse cabaretprogramma Echte Rancune. Victoria heet ze, ze is 23, Braziliaanse en ze is helemaal vol van Teeuwen. „Ik heb niet veel stand-up gezien, maar dit was betoverend. Het mooist vond ik hoe kwetsbaar hij zich maakte. Ik raakte helemaal geobsedeerd door wat hij deed en zei.”

Teeuwen speelt sinds een week in Londen en na een handvol try-outs volgde donderdag 6 oktober de première voor de Britse pers. Straks volgt een tournee langs Engelse steden en in november staat hij nog de hele maand in het veel grotere Leicester Square Theatre. Dat kan behalve wereldreiziger Herman van Veen geen enkele Nederlandse cabaretier hem nazeggen.

In het Soho Theatre speelt Teeuwen in de kelderzaal, een bescheiden ruimte waar ook een bar is en tafeltjes staan en waar plaats is voor circa honderd stoelen.

In deze Britse bewerking is Teeuwen on fire. Alles is uitbundiger, gekker en wilder dan in de Nederlandse versie. Er zit ook meer muziek in de voorstelling. De Britten worden niet bang, zoals Nederlanders zijn, als Teeuwen in de zaal gaat op zoek naar ‘vreemde elementen’. Hier heeft hij nog niet de reputatie dat hij toeschouwers voor gek kan zetten.

„Er is geen comedian zoals hij”, zegt toeschouwer Simon Brown (41) na afloop, „Ik raad hem ook aan vrienden aan.” Dat is de beste manier om publiek te trekken, denkt Teeuwen ook zelf. „Van recensies moet je het niet hebben.” Na afloop staat hij bezweet in de lobby. Verontschuldigend: „Ze hebben geen douches hier. Ik kan alleen een handdoek over mijn gezicht halen.” Hij is tevreden over zijn optreden. „Het ging beter dan bij de Nederlandse première. Ik ken het materiaal gewoon beter.”

Vrijdagochtend 7 oktober was The Times de eerste krant die een recensie publiceerde, met vier sterren voor Teeuwen, het „eigenzinnige genie”. Dominic Maxwell heeft gelachen, gefronst en weer gelachen, om Teeuwen, die „in perfect English” Britten, joden, christenen en moslims bespot. Het is een lovende recensie, met kleine kritiekpunten: „Zijn radicalisme is zowel zijn handelsmerk als zijn beperking [...] de hoogtepunten reiken hoger dan elke show die ik dit jaar zag. Er is op dit moment geen rasechtere komiek te vinden.”