Dodental orkaan Matthew op Haïti loopt op tot 842

Dat het aantal slachtoffers blijft oplopen, komt doordat het waterpeil nu daalt en meer lichamen geborgen kunnen worden.

Een foto genomen in de stad Jeremie toont de schade die orkaan Matthew heeft aangericht op Haïti.
Een foto genomen in de stad Jeremie toont de schade die orkaan Matthew heeft aangericht op Haïti. Foto Logan Abassi / AFP

Bijna drie dagen nadat orkaan Matthew over Haïti raasde, loopt het dodental nog altijd op. Volgens de laatste officiële cijfers van vrijdagavond zijn op het eiland zeker 842 mensen omgekomen, zo meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van de lokale autoriteiten. Inmiddels raast de orkaan langs de oostkust van de Verenigde Staten, waar minstens 800.000 mensen zonder stroom zitten.

Eerder op de dag werd het dodental op Haïti al verhoogd, van 339 naar 572 slachtoffers. Dat het aantal slachtoffers blijft oplopen, komt doordat het waterpeil nu daalt en meer lichamen geborgen kunnen worden. Ook andere landen in de Caraïben zijn getroffen door de orkaan: in de Dominicaanse Republiek vielen zeker vier doden.

Bekijk ook de fotoserie over Matthew in Haïti

Naast doden heeft Matthew tevens grote schade aangericht in het Caribische gebied. Met name op Haïti zijn veel mensen ontheemd nadat hun buurt overspoeld werd met water of hun huis werd platgeslagen door de harde wind. De Verenigde Staten kondigden vrijdag aan een marineschip richting het eiland te sturen voor hulp.

Lees ook: Veerkracht is de redding van Haïti

Zeker 800.000 huishoudens zonder stroom

Inmiddels is Matthew aangekomen bij de oostkust van de Verenigde Staten. De staat Florida werd volgens het Amerikaanse meteorologische bureau voorlopig alleen geschampt, maar de schade is er niet minder om. Veel huizen in de Sunshine State raakten beschadigd nadat er een boom op viel en zeker 800.000 huishoudens zitten zonder stroom.

Kijk hier hoe een vliegtuig van het Amerikaanse KNMI het oog van de tornado trotseert.

De vrees is echter dat Matthew vrijdagavond of –nacht afbuigt landinwaarts. De gouverneurs van de staten Florida, Georgia en South Carolina riepen bewoners van de kustgebieden nogmaals opgeroepen om een veilig onderkomen te zoeken. “Het zou kunnen dat het ergste nog moet komen”, tekende persbureau AP uit zijn mond op.

Inmiddels is de kracht van de orkaan afgezwakt naar categorie drie, waarbij windsnelheden van 200 kilometer per uur voorkomen. Tot donderdagavond werd Matthew nog ingedeeld in de vierde categorie. Desondanks is de orkaan nog altijd de hevigste storm die de VS treft sinds 2005.