demonstratie

Pegida mag in Den Haag logo met hakenkruis dragen

Pegida Nederland mag zondag tijdens een bijeenkomst in Den Haag het logo dragen waarop een klein hakenkruis in een prullenmand is afgebeeld. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdagmiddag besloten.

De anti-islambeweging had voor komende zondag een vergunning aangevraagd om te demonstreren in Den Haag. Dat mocht van de gemeente, mits het hakenkruis op het logo -waarop ook de vlaggen van de PKK, IS en de Antifascisten staan - niet zichtbaar zou zijn. Daarop stapte Pegida naar de rechter en werd in het gelijk gesteld.

Volgens de rechter zou een verbod op het logo met het hakenkruis een beperking zijn van de vrije meningsuiting. Ook is het volgens de rechtbank niet aan de gemeente om te zeggen dat het logo afgeplakt moet worden, omdat het staat voor wat Pegida wil vertellen.

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida Nederland, werd begin februari in Amsterdam bij een Pegida-demonstratie nog gearresteerd omdat hij een T-shirt droeg met daarop het logo met het hakenkruis. Toen de behandeling van de zaak begin september van start ging bij de Amsterdamse rechtbank, werd Wagensveld opnieuw opgepakt voor dezelfde overtreding. Gekleed in dat shirt stond Wagensveld namelijk buiten de rechtbank te wachten. De zaak is op verzoek van het OM aangehouden. (NRC)