Recensie

Recensie

De Robben van het badminton

Rio was mooi hoor: „Boksers die op een grasveld met elkaar sparren, sprinters die zichzelf nog even aan het oppompen zijn met behulp van een bankje, tennisspelers die in het dorp zelf tennisbanen hebben en de juiste ontspanning proberen te krijgen.” Maar Erik Meijs (25) was er alleen om te kijken. Waar veel sporters die naast een olympisch ticket hebben gegrepen, zich het liefst ergens in een sportloze schuilkelder hadden opgesloten, ging de Nederlands kampioen badminton gewoon naar Brazilië, in het gevolg van zijn vriendin, de Duitse badmintonspeelster Birgit Michels.

Meijs – een lichaam als een klassiek heldenbeeld dat door een onzichtbare Zeus even de lucht in is geworpen – trekt nu eenmaal graag zijn eigen plan. Vijf jaar geleden verliet hij de internaatsgestuurde Nederlandse topsportparcoursen op Papendal en richtte hij Team Meijs op. Zelf sponsors zoeken, zelf reizen naar toernooien regelen – en zijn moeder voor de website. Vervolgens steeds een stapje verder. Als kind leerde hij badmintonnen met zijn buurmeisjes – ongetwijfeld tot zij de shuttle niet meer terug konden slaan. Inmiddels is het zo ver dat niemand in Nederland nog een goede sparring partner voor Meijs kan zijn: hij traint met de Duitse nationale ploeg. De andere deelnemers aan de Dutch Open, dit weekend in Almere, zijn dus gewaarschuwd: ze moeten het opnemen tegen de Arjen Robben van het Nederlandse badminton. Maar dan een topfitte.

Foto Bastiaan Heus