Koninklijke zoldervondst

De Javaanse schilder Raden Saleh deed koning Willem III in 1850 een groot schilderij cadeau. De hele twintigste eeuw lieten de Oranjes het schilderij verstoffen op koninklijke zolders. Nu is het een van de topstukken van een nieuw museum in Singapore.

Portret van de kunstschilder Raden Saleh

Dit is Raden Salief Bastaman Saleh (1811-1880), de Javaanse kunstschilder. Op zijn achttiende komt hij naar Nederland en gaat hij bij Nederlandse schilders in de leer.

Willem I in zijn kroningsmantel

Bij koninklijk besluit van Willem I krijgt Raden Saleh een riante staatstoelage uit de kas van het ministerie van Koloniën, die hij tot zijn dood, vijftig jaar later, zal behouden.

Willem I in zijn kroningsmantel

Uit dankbaarheid voor hun steun schenkt de kunstenaar schilderijen aan Willem I en Willem II.

Boschbrand (1947)

In 1947 besluit Raden Saleh terug te keren naar Indië. In Parijs schildert hij nog een groot, drie bij vier meter metend doek, dat hij als afscheidscadeau aan de koning Willem II wil aanbieden:

“Boschbrand”

Portret van Willem III door Nicolaas Pieneman (1856)

Maar de koning overlijdt voor de verf droog is. Daarop biedt Raden Saleh zijn geschenk aan koning Willem III aan.

Paleis Het Loo

Jarenlang hangt het doek op een prominente plek in paleis Het Loo en ook wordt het een paar maal uitgeleend aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Paleis Noordeinde

In 1904 is Boschbrand verhuisd naar de biljartkamer van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daarna raakt het afscheidscadeau van Raden Saleh uit beeld. Vermoedelijk is het doek afgespannen en opgerold op een zolder terechtgekomen.

Marie-Odette Scalliet

Op aanwijzingen van de Franse kunsthistoricus Marie-Odette Scalliet wordt Boschbrand in 2006 teruggevonden in een depot van het Instituut Collectie Nederland.

Koningin Juliana en haar docchters

Deze onverwachte uitbreiding van de erfenis van de in 2004 overleden prinses Juliana wordt door haar vier dochters doorgeschoven naar de veertien kleinkinderen.

De kleinkinderen brengen het doek december 2008 naar het Restauratie Atelier Limburg. Daar wordt geconstateerd dat het doek door de ongebruikelijke wijze van conserveren zwaar beschadigd is.

National Gallery, Singapore

Na 18 maanden restaureren is Boschbrand in mei 2010 weer toonbaar. De kleinkinderen vragen een uitvoervergunning voor het schilderij aan en verkopen het doek in 2014 stilletjes aan een groot en nieuw museum in Singapore, de National Gallery, naar verluidt voor een bedrag tussen de 3 en 5 miljoen dollar.

National Gallery, Singapore

Niet veel later adopteert de 43-jarige hedgefondsmanager Danny Yong het schilderij door 5 miljoen Singapore dollar aan het museum over te maken, zo’n 3,3 miljoen euro.

Slide backgroundNYT is ook enthousiastCNN is enthousiast

## The New York Times en CNN zijn vol lof over de National Gallery Singapore: ‘Het Louvre van Zuidoost Azië’. Het schilderij van Raden Saleh dat decennialang lag te verpieteren in de kelder van Het Loo wordt ‘Een meesterwerk’ en ‘Een van de hoogtepunten van het museum’ genoemd.