Bestuur Delta Lloyd wijst bod NN Group af

Verzekeraar

Bestuur ziet „geen acceptabele basis voor een transactie”.

Foto ANP

Delta Lloyd heeft het ongevraagde overnamebod van branchegenoot NN Group verworpen. Dat maakte de verzekeraar vrijdag bekend. NN meldde woensdagochtend 5,30 per aandeel te bieden, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 2,4 miljard euro, 30 procent boven de beurswaarde.

Het bestuur van Delta Lloyd zegt dat het bod niet in het belang is van de aandeelhouders en andere belanghebbenden. Het vindt het bod te laag en „geen acceptabele basis voor een transactie”. De verwachting was al dat het bestuur van Delta Lloyd niet akkoord zou gaan met het bod. Dat het bod te laag is, betekent tegelijkertijd dat Delta Lloyd wel mogelijkheden ziet voor een overname, maar dan voor een betere prijs. Het bedrijf vindt dat het transacties die duidelijk waarde voor belanghebbenden betekenen, niet kan tegenhouden.

De voordelen van het combineren van Nederlandse verzekeraars noemt Delta Lloyd „significant”. Maar volgens het bestuur is het moment van het bod van NN opportunistisch. Aandeelhouders, klanten en medewerkers hebben nog niet volledig kunnen profiteren van de drastische ingrepen die Delta Lloyd doorvoerde. Bovendien benadrukt Delta Lloyd dat het bod lager is dan de norm bij een bedrijf in de herstelfase.

Driekwart beurswaarde verloren

Delta Lloyd is een makkelijke prooi voor branchegenoten. Sinds de zomer van 2015 verloor de derde verzekeraar van Nederland driekwart van de beurswaarde.

De 5,30 euro per aandeel lijkt een goede deal; de beurswaarde van Delta Lloyd lag op 4 oktober op 1,9 miljard euro, 30 procent lager dan het totale geboden overnamebedrag. Maar het maakt het verlies dat de beleggers hebben geleden niet goed. Voor de zomer van 2015 lag de prijs van een aandeel nog op 17 euro.

Het bod dat NN Group zondag bij de raad van bestuur en de commissarissen van Delta Lloyd op tafel legde, werd dan ook door beleggers geïnterpreteerd als vijandig. Er werd niet direct op teruggekomen, waarop NN woensdag beleggers informeerde over de plannen. Daarop schoot de aandeelprijs van Delta Lloyd omhoog naar 5,32 euro, waar de prijs nog steeds rond schommelt.

NN Group, voorheen Nationale-Nederlanden, is de oude verzekeringstak van ING. Het ging in 2014 zelfstandig verder, gedwongen door de Europese Commissie omdat ING in 2008 staatssteun had ontvangen. NN heeft ongeveer 11.500 werknemers, Delta Lloyd had er in 2015 5.200.