Bestuur Delta Lloyd wijst bod NN Group af

Delta Lloyd is een makkelijke prooi voor branchegenoten. Vorige zomer verloor de verzekeraar driekwart van de beurswaarde.

Exterieur van het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam.
Exterieur van het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

Delta Lloyd heeft het ongevraagde overnamebod van branchegenoot NN Group verworpen. Dat maakte de verzekeraar vrijdag bekend. NN meldde woensdagochtend 5,30 per aandeel te bieden, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 2,4 miljard euro, 30 procent boven de beurswaarde van Delta Lloyd.

Het bestuur zegt dat het bod niet in het belang is van de aandeelhouders en andere belanghebbenden. Het vindt het bod te laag en “geen acceptabele basis voor een transactie”. De verwachting was al dat het bestuur van Delta Lloyd niet akkoord zou gaan met het bod.

Lees ook: Wat zijn nu de opties van Delta Lloyd?

Dat het bod te laag is, betekent tegelijkertijd dat Delta Lloyd wel mogelijkheden ziet voor een overname, maar dan voor een betere prijs. Het bedrijf vindt dat het niet transacties kan tegenhouden die duidelijk waarde voor belanghebbenden betekenen. De voordelen van het combineren van Nederlandse verzekeraars noemt Delta Lloyd “significant”.

Maar volgens het bestuur is het moment van het bod van NN opportunistisch. Aandeelhouders, klanten en medewerkers hebben nog niet volledig kunnen profiteren van de drastische ingrepen die Delta Lloyd doorvoerde. Bovendien benadrukt Delta Lloyd dat het bod lager is dan de norm bij een bedrijf in de herstelfase.

Driekwart beurswaarde verloren

Delta Lloyd is een makkelijke prooi voor branchegenoten. Vorige zomer verloor de derde verzekeraar van Nederland driekwart van de beurswaarde. Ondanks de ingrepen is Delta Lloyd daar niet van hersteld.

Lees ook: Gehavend Delta Lloyd is voor NN Group een makkelijke prooi

De 5,30 euro per aandeel lijkt een goede deal; de beurswaarde van Delta Lloyd lag op 4 oktober op 1,9 miljard euro, 30 procent lager dan het totale geboden overnamebedrag. Maar het maakt het verlies dat de beleggers hebben geleden niet goed. Voor de zomer van 2015 lag de prijs van een aandeel nog op 17 euro.

Het bod dat NN Group zondag bij de raad van bestuur en de commissarissen van Delta Lloyd op tafel legde, werd dan ook door de markt geïnterpreteerd als vijandig. Er werd niet direct op teruggekomen, waarop NN woensdag de financiële markten informeerde over de plannen. Daarop schoot de aandeelprijs van Delta Lloyd omhoog naar 5,32 euro, waar hij nog steeds rond schommelt.

NN Group, voorheen Nationale-Nederlanden, is de oude verzekeringstak van ING. Het ging in 2014 zelfstandig verder. Het was hierdoor gedwongen door de Europese Commissie omdat het in 2008 staatssteun had ontvangen. NN heeft ongeveer 11.500 werknemers, Delta Lloyd had er in 2015 5.200.