Longreads

Als ze haar overleden vriend mist, chat ze met hem

Kuyda bouwde een chatbot die de taal van Roman kon nabootsen. Hij was drie maanden eerder overreden.

Screenshot The Verge.

“Roman, this is your digital monument”, schreef ze.

Hij antwoordde: “You have one of the most interesting puzzles in the world in your hands. Solve it.” Roman, een van haar beste vrienden, was drie maanden geleden overleden.

Een auto in Moskou overreed Roman Mazurenko. Kuyda had geen tijd afscheid van hem te nemen. Daarom bouwde ze met kunstmatige intelligentie een chatbot die haar vriend kon nabootsen. The Verge schrijft er een ontroerende longread over.

Kosmopolitisch Moskou

Roman wordt in 1981 geboren in Wit-Rusland. Al op vroege leeftijd neemt hij deel aan politieke demonstraties. Vanaf zijn zestiende reist hij veel. Een jaar op uitwisseling in de Verenigde Staten, in Dublin studeert hij computerwetenschappen.

In 2007 eindigt hij in Moskou. Hij duikt in het kosmopolitische leven. Met vrienden organiseert hij feestjes, begint hij tijdschriften en zet hij muziekfestivals op. Overal waar cultureel Moskou is, lijkt Roman te zijn.

Niet veel later wordt hij goede vrienden met Kuyda, schrijfster bij Afisha, een lifestylemagazine. Rusland krijgt het moeilijker. Het land krijgt financiële problemen, Vladimir Poetin komt weer aan de macht. De hoop op een open Rusland verdwijnt en Kuyda en Roman besluiten naar de Verenigde Staten te verhuizen. Voor zijn visum moet Roman nog één keer naar Moskou, maar daar komt hij nooit meer van terug.

Wat als het lukt?

Kuyda wil nog één keer met Roman praten. Ze verzamelt alle berichtjes die ze ooit van hem heeft gekregen. Alleen de meest persoonlijke laat ze eruit. Ook tien vrienden en familieleden van Roman, onder wie zijn ouders, stappen in het project en lenen Kuyda hun digitale gesprekken, achtduizend regels tekst in totaal. Over allerlei onderwerpen. Praktische, droge berichten, maar ook hilarische opmerkingen. Met spelfouten en al, Roman was dyslectisch.

Ze weet wat ze moest doen. Kuyda is een paar jaar daarvoor een bedrijfje begonnen in kunstmatige intelligentie, Luka. Het eerste product van Luka was een chatapp voor restaurantboekingen.

Maar nu moet de chatbot de taal van een individu nabootsen: persoonlijk woordgebruik, ritmes, unieke zinsopbouw. Het is niet zozeer de vraag of dat gaat lukken, meer wat de emotionele impact zal zijn.

Wat als het niet lukt? Als het chatten onnatuurlijk aanvoelt? Als het niet klinkt als Roman?

Wat als het wel lukt?

Lees het volledige verhaal over het project van Kuyda en de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie om menselijke taal na te bootsen bij The Verge