Wijn met koffie

Wijn met cafeïne zou de kans op een kater verkleinen, hoort Harold Hamersma.

©

©

In Zuid-Afrika wordt volop geëxperimenteerd met de landeigen pinotagedruif. Door het gebruik van bepaalde gistsoorten hebben wijnmakers deze een koffie-touch kunnen meegeven. Bertus Fourie van wijnbedrijf Barista (…) heeft daar ook zijn bijnaam aan te danken, ‘Starbucks’.

Van een andere producent proefde ik al eens Ancient Earth Pinotage die ook naar een mix van rode vruchten en espresso smaakte. Maar daarna heb ik nooit meer zulke wijnen op de proeftafel gehad. Ik moest eraan denken door een bericht uit Drinks Slijtervakblad: wetenschappers waren erin geslaagd om een koffieplant met een druivenplant te kruisen. Daardoor ontstond er een nieuwe vrucht die alle eigenschappen heeft van een druif maar bovendien veel cafeïne bevat. Cafeïne werkt als een natuurlijke afweer tegen allerlei soorten plagen in de wijngaard. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn daardoor overbodig. De zogenoemde Sauvignon Arabica levert inmiddels in Argentinië al wijn op die dan overigens weer niet naar koffie smaakt. Wel wordt er als bijkomend voordeel genoteerd dat de cafeïne bijdraagt aan een snellere afbraak van alcohol in het lichaam. Daardoor neemt de kans op een kater met de bijbehorende hoofdpijnverschijnselen af.

Weinig histamine in de dolcetto

Om te voorkomen dat wijn een hoofdpijndossier wordt, kan er overigens ook rood gedronken worden van een druif die al eeuwen volop in productie is. Eveneens in Drinks Slijtervakblad lees ik dat een Italiaanse wijnexpert heeft ontdekt dat de dolcetto de minste histamine bevat van alle druivensoorten. Door het gebruik van – wederom – speciale gistsoorten heeft hij een serie dolcettowijnen weten te maken met nog minder histamine: 0,5 mg i.p.v. 1 tot 2,5 gram per liter.

En dat is dan weer goed nieuws voor de 4 procent van de bevolking die van het drinken van rode wijn hoofdpijn krijgt vanwege een histamine-intolerantie. Helaas heeft de producent zijn pijlen nu nog op Groot Brittannië, de Verenigde Staten en China gericht. Misschien dan toch maar een gokje wagen met een Dolcetto d’Alba 2014 van Mauro Veglio? Dat is een buitengewone wijn van een buitengewoon gereputeerde producent. Toch zorgt de prijs niet voor hoofdbrekens.