Wie wint de Nobelprijs voor de Vrede? Dit zijn de kanshebbers

Beeld Wikimedia

Het vijfkoppige Noorse Nobelcomité heeft dit jaar de keuze uit 376 genomineerde kandidaten voor de Vredesnobelprijs: 148 organisaties en 228 personen. De nominaties voor de prijs, die vrijdag wordt toegekend, blijven vijftig jaar geheim, tenzij de mensen die nomineren – ministers, volksvertegenwoordigers, vroegere winnaars – hun voordracht openbaar maken. Zo is bekend dat presidentskandidaat Trump, de Witte Helmen in Syrië, paus Franciscus en bondskanselier Merkel op de longlist staan en dat Italiaanse parlementariërs de vrouwenwielerploeg van Afghanistan hebben genomineerd.

Lees ook: Levens redden uit het puin van Syrië

Volgens weddenschap-onderzoekskantoor Nicerodds gooien Griekse eilandbewoners de hoogste ogen. De onderhandelaars verantwoordelijk voor het akkoord tussen de Colombiaanse overheid en guerrillabeweging FARC staan bij het wedkantoor op een tweede plaats – ook nadat de Colombianen zondag het akkoord in een referendum verwierpen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Iran, John Kerry en Mohammad Javad Zarif, zijn genomineerd voor het akkoord over het Iraanse atoomprogramma.

Hoeveel kans maken deze gegadigden? Een gemiddelde dat bureau Nicerodds maakte van de winstkans bij verschillende wedkantoren. Hoe lager de winstuitkering, hoe hoger de kans: