Weer slaat Al-Shabaab toe in Kenia: zeker zes doden

Vijf jaar geleden stuurde Kenia soldaten naar buurland Somalië om te helpen in de strijd tegen Al-Shabaab. Sindsdien voert de terreurgroep wraakacties uit in Kenia. De laatste aanslag was afgelopen nacht.

Foto Reuters

Bij een terreuraanslag in het noordoosten van Kenia zijn deze donderdagochtend ten minste zes doden gevallen. De aanslag is opgeëist door de van oorsprong Somalische terreurgroep Al-Shabaab, die is verbonden aan Al-Qaeda.

De aanslag vond plaats bij Mandera, een geïsoleerd gelegen stadje bij de grens met Somalië en Ethiopië. Om twee uur donderdagochtend vielen gewapende mannen een wooncomplex aan waar arbeiders van buiten de regio verbleven. In Mandera wonen overwegend moslims, het doelwit van de aanslag waren vermoedelijk christenen.

Niet-moslims

De aanvallers bliezen met explosieven het hek bij het complex op. Daarna braken gevechten uit waarbij Keniaanse veiligheidstroepen betrokken raakten. Het is onduidelijk wie de slachtoffers zijn. Al-Shabaab heeft eerder acties uitgevoerd in en rond Mandera, vooral op niet-moslims.

Kenia wordt geplaagd door terreuracties van Al-Shabaab sinds het in 2011 troepen naar het chaotische buurland Somalië stuurde. Bij een aanval van de groep drie jaar geleden op het winkelcentrum Westgate in Nairobi kwamen 70 mensen om, bij een aanval vorig jaar op een universiteit in Garissa vielen 148 slachtoffers.

Sinds enkele maanden is het relatief rustig. Dat komt deels door efficiënter optreden van het Keniaanse veiligheidsapparaat. Het leger voerde eerder dit jaar een geslaagde militaire operatie uit in de noordoostelijke kuststrook tegen guerrilla-eenheden in het Boniwoud. In Somalië zelf drong het Al-Shabaab eveneens terug.

Al-Shabaab is echter nog lang niet verslagen. In Somalië zelf is ze uit grote gebiedsdelen verdreven, maar de terreurgroep voert nog bijna wekelijks aanslagen uit in de hoofdstad Mogadishu. In het grensgebied met Kenia voert de groep prikacties uit en ontvoerde onlangs twee Keniaanse politieagenten.

Somalische vluchtelingen

Al-Shabaab wil in het bijzonder het grensgebied onveilig maken om te voorkomen dat Kenia vluchtelingen terug kan sturen naar het zuiden van Somalië. Kenia herbergt al 25 jaar honderdduizenden tot een half miljoen Somalische vluchtelingen in Dadaab, het grootste vluchtelingenkamp in de wereld. De regering in Nairobia wil dat kamp sluiten. In samenwerking met de Verenigde Naties wil ze nog voor het einde van het jaar alle vluchtelingen naar Somalië terug hebben gestuurd.

Volgens buitenlandse hulporganisaties is dat een onrealistische plan en ook de lokale autoriteiten in Zuid-Somalië zeggen dat het gebied nog te onveilig is en dat er onvoldoende faciliteiten bestaan de vluchtelingen op te vangen.

Het is er de Keniaanse overheid dus alles aangelegen om een schijn van rust en veiligheid te scheppen in het grensgebied en voor Al-Shabaab om dat te voorkomen. Er bestaat ook een groot politiek belang. De fragiele Somalische regering wil deze maand presidents- en parlementsverkiezingen houden. Shabaab heeft gezworen die verkiezingen met geweld te zullen saboteren.