Twee miljoen Amerikanen moeten huis uit voor orkaan Matthew

De orkaan neemt in kracht toe en zou de hevigste die de VS treft in tien jaar kunnen worden.

Coral Springs, Florida, waar orkaan Matthew in aantocht is.
Coral Springs, Florida, waar orkaan Matthew in aantocht is. Foto: Henry Romero / Reuters

Orkaan Matthew, die eerder over Cuba en Haïti trok, nadert nu de kust van de Verenigde Staten en neemt naar verwachting in kracht toe. Circa twee miljoen inwoners van de staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina zijn opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken, meldt persbureau AP.

De noodtoestand is in de gebieden uitgeroepen. Volgens The New York Times zijn 7800 leden van de Nationale Garde ingezet om hulp te verlenen. In een persconferentie waarschuwde gouverneur Rick Scott van Florida zijn inwoners woensdagnacht. Matthew kan volgens hem uitgroeien tot een “catastrofale orkaan” en “enorme schade aanrichten die we in jaren niet hebben gezien”. Volgens Scott kan de evacuatie de grootste ooit worden. Volgens AP hebben circa 3000 mensen zich in Florida vooralsnog bij een opvangplek gemeld.

Ook president Barack Obama heeft inwoners van de bedreigde staten woensdagnacht opgeroepen zich in veiligheid te brengen.

“We moeten deze situatie serieus nemen. We hopen op het beste, maar we bereiden ons voor op het ergste. Ik roep alle inwoners van de betrokken staten op de berichten zeer nauw in de gaten te houden.”

Tekst loopt door onder het kaartje.

Op dit moment wordt Matthew nog tot een categorie 3 storm gerekend, maar naar verwachting groeit de orkaan later vandaag uit tot een storm van de categorie 4, waarbij categorie 5 de zwaarste is. De laatste keer dat de Verenigde Staten door zo’n hevige orkaan getroffen werden was in 2005, toen orkaan Wilma Florida aandeed. Destijds kwamen vijf mensen om het leven en werd voor circa 21 miljard dollar aan schade aangericht.

Bekijk ook: Orkaan Matthew treft Haïti

Tot dit moment vielen door Matthew in het Caribisch gebied 39 doden, waarvan vier in de Dominicaanse Republiek en 39 op Haïti, aldus Reuters. In dat laatste land is de schade groot. De overheid op Haïti schat het aantal mensen dat hulp nodig heeft op circa 350.000, meldt AP.