De Thuiskok: Witlof, kip & mosterdsaus

©

Witlof is tegenwoordig helemaal hip als onderdeel van salades en andere koude gerechten. Maar tot voor kort kenden we het vooral als ingrediënt van een ovenschotel. Dit gerecht komt nog uit dat tijdperk.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de uiteinden van de lof en snijd de stronkjes in de lengte in vieren. Giet olijfolie in een platte ovenschaal en leg de partjes witlof erin: gesneden kant boven en niet op elkaar. Beschenk met 3 eetlepels water en dek af met aluminiumfolie. Zet 10 minuten in de oven. Snijd intussen de kip in blokjes en bestrooi met peper en zout. Smelt de roomboter in een grote koekenpan tot goed warm. Voeg de kip toe en bak 4-5 minuten. Voeg ui en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Haal de ovenschaal uit de oven en voeg het kipmengsel toe. Doe de folie er weer even op en zet opzij. Smelt de boter voor de saus in dezelfde koekenpan en roer de bloem erdoor. Giet geleidelijk de melk erin terwijl je continu roert tot het mengsel iets dikker wordt. Haal van het vuur en roer de mosterd en de gedroogde tijm erdoor. Voeg naar smaak extra mosterd, peper en zout toe. Giet de saus over de witlof en kip heen en dek af met geraspte kaas. Zet zonder folie 25-30 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de kaas goudbruin is.