Strakke sieraden uit het hart Rotterdam

Haar sieraden verkopen zich niet via Google en de zoekterm ‘zilveren vrouwenring’, weet ze. Vandaar dat Merrel Westhoff (33), edelsmid en eigenaresse van Monocrafft, het verhaal eromheen zorgvuldig boetseert. Zowel online als bij verkooppunten in verscheidene grote steden.

Op de zonverlichte werkbanken in haar atelier-aan-huis, hartje Rotterdam, liggen bestellingen klaar. Voor klanten in de Verenigde Staten, Australië en Nederland. Het zijn minimalistisch vormgegeven oorbellen en ringen – ook voor mannen. Van glimmend zilver en roségoud. Strakke lijnen en patronen zijn het handelsmerk.

Begin 2014 lanceerde ze de webshop. De sieraden, die ze in eerste instantie alleen voor zichzelf maakte, vielen in de smaak binnen het modewereldje. Westhoff, nog altijd actief als model, maar op een lager pitje, kreeg steeds meer aanvragen. Uiteindelijk moest haar baan bij het internationale kledingmerk G-Star eraan geloven.

Ze kijkt terug op een leerzame episode. „Ik leerde daar dat het kleinste detail van belang is.” Vandaar dat niets haar werkruimte verlaat zonder dat ze het zelf heeft aangeraakt. Wel is een gedeelte van het werk uitbesteedt. Aan gieterijen in de buurt, maar ook aan familie en vrienden die haar helpen bij de groei van het bedrijf.

Zestig procent van haar sieraden wordt online verkocht, met Instagram als „wereldwijd pr-bureau.” Monocrafft heeft ruim 21.000 volgers. Die krijgen foto’s voorgeschoteld waarop modellen – of de ontwerpster zelf – de juwelen tonen. Ze roepen een wereld van vagebonden op: vrije geesten die de wereld over reizen, inclusief mysterieuze uitstraling.

Fysieke verkooppunten zijn er in Los Angeles, New York, Perth en Amsterdam. Veelal winkels van vrienden en bekenden waarin displays staan, gemaakt van verroest staal dat ze opduikelde bij een schroothandelaar.

Eigen winkels openen is het ultieme doel. In belangrijke modesteden als Parijs. Met misschien ook wel zelfontworpen tassen en schoenen. Maar eerst gaat Westhoff stoom afblazen tijdens een rondreis met vriendinnen in Californië. „Dan fotograferen we meteen een deel van de nieuwe collectie. Organisch, zoals dat bij mij altijd gaat.”