Sotheby’s veilde per ongeluk vervalste Frans Hals

Het schilderij bleek na onderzoek materiaal te bevatten dat helemaal niet uit de tijd dat Hals actief was, stamt.

Foto Sotheby's

Veilinghuis Sotheby’s heeft een vervalst schilderij doorverkocht waarvan gedacht werd dat het geschilderd was door Frans Hals. Dat geeft Sotheby’s donderdag zelf toe in een verklaring. Het schilderij bleek na onderzoek materiaal te bevatten dat helemaal niet uit de tijd stamt dat Hals actief was. Het is van recenter datum. In een persverklaring zegt het veilinghuis dat het “zonder twijfel” om een vervalsing gaat.

Een Amerikaan kocht het schilderij, ‘Portret van een Man’, van de Hollandse meester in 2011 voor 8,4 miljoen pond, bijna 10 miljoen euro. Hij heeft het geld inmiddels terug gehad van het Britse veilinghuis. Het werk was ingebracht voor verkoop door een Franse kunsthandelaar en via bemiddeling van Sotheby’s verkocht aan de onbekende Amerikaanse verzamelaar.

Eerder werd ontdekt dat een Lucas Cranach, inmiddels in het bezit van de prins van Liechtenstein, mogelijk ook niet van de hand van deze meester was. Het kwam oorspronkelijk uit dezelfde verzameling als de Hals, waarop Sotheby’s onderzoek liet doen. Onderzoeker Orion Analytical stelde de vervalsing vast en die conclusie valt volgens Sotheby’s niet te betwisten.

Meestervervalser

In de Britse media wordt inmiddels gesuggereerd dat er een geweldige vervalser aan het werk geweest moet zijn. Daar circuleert het bericht dat nog zeker 25 werken van oude meesters ‘verdacht’ zouden zijn. De vrees bestaat dat hij of zij meer kunstliefhebbers op het verkeerde been heeft gezet. De waarde van die verdachte werken die destijds openbaar zijn verkocht, bedraagt meer dan 200 miljoen pond. Er worden al vergelijkingen gemaakt met de Nederlander Han van Meegeren, die in de afgelopen eeuw de kunstwereld op het verkeerde been zette met vooral valse Vermeers.