Sociaaldemocraten winnen nipt op Curaçao

De omstreden oud-premier Gerrit Schotte, die is veroordeeld voor corruptie, kreeg met zijn partij MFK ruim 15 procent van de stemmen.

Kiezers brengen hun stem uit in een stemlokaal op Curaçao.
Kiezers brengen hun stem uit in een stemlokaal op Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

De sociaaldemocratische partij MAN van voorman Hensley Koeiman heeft de parlementsverkiezingen op Curaçao gewonnen. De partij kreeg met 16,2 procent 250 stemmen meer dan de MFK van de omstreden oud-premier Gerrit Schotte. Beide partijen krijgen vier van de in totaal 21 zetels.

Ook de liberale partij PAR kreeg ruim 15 procent van de stemmen en vier zetels. In totaal hebben acht partijen één of meer zetels bemachtigd, zo blijkt uit de cijfers van het Hoofdstembureau van het eiland. Bijna 80.000 mensen brachten hun stem uit, een opkomst van rond de 60 procent.

De uitslag komt als een verrassing, omdat oud-premier Schotte rekende op een ruime overwinning. Ook de peilingen wezen in die richting. Schotte werd eerder dit jaar veroordeeld tot drie jaar cel voor corruptie, maar omdat hij zijn veroordeling besloot aan te vechten kon hij toch meedoen aan de verkiezingen. Schotte heeft volgens ANP al aangekondigd een hertelling aan te gaan vragen vanwege het kleine verschil.

Uitgesteld

Curaçao zat sinds november vorig jaar zonder regering nadat het kabinet onder premier Ben Whiteman geen meerderheid meer had in het parlement. Daarvoor was zijn voorganger Ivar Asjes opgestapt omdat zijn eigen partij Pueblo Soberano (PS) het vertrouwen in hem had opgezegd. PS was ook de partij van Helmin Wiels, de politicus die in 2013 op een strand werd doodgeschoten. Ditmaal is PS door de kiezer afgestraft; de partij krijgt slechts twee zetels.

De verkiezingen op Curaçao hadden eigenlijk vorige week plaats moeten vinden, maar werden uitgesteld vanwege de langstrekkende orkaan Matthew.