Schiphol was mogelijk doelwit van terreurcel achter aanslagen Parijs

Terreuraanslagen

Laptop van de vermeende daders bevat bestand met de naam ‘groupe Schiphol’.

Twee mannen die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Parijs op 13 november zijn diezelfde dag nog afgereisd naar Schiphol. Dat meldt Le Monde op basis van onderzoek van de Franse veiligheidsdiensten. Het gaat om de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de 23-jarige Syrische Zweed Ossama K.

Het was al bekend dat de terroristen naast Frankrijk Nederland als doelwit hadden genoteerd. Volgens de Franse antiterreurdienst SDAT zouden de twee mannen op 13 november met valse identiteitsbewijzen in een Eurolinesbus van station Brussel-Noord richting Amsterdam zijn gestapt. Of en, zo ja hoe lang, ze daadwerkelijk in Nederland zijn geweest, is onduidelijk. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) doet hierover geen mededelingen. De NCTV-woordvoerder laat weten niet in te gaan op specifieke gevallen. De Fransen zijn er nog niet zeker van of de twee ook daadwerkelijk een aanslag wilden plegen op Schiphol. K., die eerder zei een hotelkamer in Amsterdam geboekt te hebben, verklaarde dat hij samen met Sofien A. kort daarna is teruggegaan naar Brussel.

Sofien A. en Ossama K. worden verdacht lid te zijn van de cel van Islamitische Staat achter de aanslagen in Parijs. A. werd op 18 maart aangehouden in Molenbeek, samen met Salah Abdeslam, een van de hoofdverdachten van ‘13 november’. K. werd op 8 april in Anderlecht ingerekend, samen met Mohamed A., de ‘man met het hoedje’ bij de aanslagen in Brussel.

Het bewijs dat Schiphol een mogelijk doelwit is, werd gevonden op een laptop die al in maart werd aangetroffen, vlak bij een van de laatste schuilplaatsen van de terreurverdachten in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Op de laptop, schrijft Le Monde, vond de politie een map met de naam ‘13 november’. Een van de vijf bijbehorende bestanden had de naam ‘groupe Schiphol’. Drie andere bestanden droegen namen die mogelijk verwijzen naar locaties van de Parijse aanslagen. (NRC)