Scandinavische bank wil fusie met ABN Amro

In het geheim zijn gesprekken gevoerd over het samengaan van de Scandinavische bank Nordea en ABN Amro. Dat blijkt uit een document in bezit van NRC.

Foto Lex van Lieshout / ANP XTRA

De Scandinavische bank Nordea wil samengaan met ABN Amro. President-commissaris Björn Wahlroos van Nordea heeft hierover de afgelopen maanden in het geheim gesprekken gevoerd met onder anderen topman Gerrit Zalm van ABN Amro. Met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), namens de staat de grootste aandeelhouder van ABN Amro, stond zeer recentelijk een gesprek gepland, op 19 september.

Dat blijkt uit een document in bezit van NRC. Het gaat om een memo die NLFI, de stichting die namens de staat de aandelen ABN Amro beheert, anderhalve week voor het gesprek van Dijsselbloem aan hem stuurde ter voorbereiding. Wahlroos had begin juni zijn interesse voor ABN Amro al kenbaar gemaakt aan de directeur van NLFI, Michael Enthoven. Met hem heeft hij op 3 juni al een „kennismakingsgesprek” gehad. NLFI wil geen commentaar geven.

Ingewijden zeggen dat de staat het voorstel van Nordea inmiddels heeft afgewezen.

ABN Amro heeft slechte ervaringen met buitenlandse banken: in 2007 werd ABN Amro ongewild overgenomen en in stukken geknipt door Santander, Royal Bank of Scotland en Fortis. Een jaar later moest de staat het overgebleven Nederlandse deel redden door een nationalisatie. Nu, binnen een jaar na de beursgang, maakt opnieuw een buitenlandse bank avances.

Uit de memo blijkt hoe Nordea de fusie voor zich ziet. Wahlroos stelde een zogenoemde „‘reverse’ overname” voor via een aandelenruil. Het resultaat zou er als volgt uitzien: Nordea verhuist naar Nederland en de houdstermaatschappij van ABN Amro blijft bestaan. Daaronder komt dan zowel ABN Amro Bank als Nordea te hangen. Nordea wil graag zo’n „strategische combinatie”, zoals NLFI het in de memo omschrijft, omdat de bank dan Nederland, een euroland, als vestigingsland krijgt.

Lees ook: Gerrit Zalm stapt volgend jaar op bij ABN

Naamswijziging

Wie de ‘bovenliggende partij’ zal zijn in de nieuwe combinatie, wordt niet vermeld. Uit het document van NLFI blijkt wel dat er na een fusie zowel een nieuwe raad van bestuur als een nieuwe raad van commissarissen zou worden gevormd, met daarin logischerwijs mensen van Nordea en ABN Amro. Ook zou er een naamswijziging volgen. Het ligt voor de hand dat vooral het veel grotere Nordea haar stempel zal drukken op de invulling van deze veranderingen.

Nordea, met het hoofdkantoor in Stockholm, is de grootste bank in Scandinavië en de Baltische regio. De bank heeft een beurswaarde van 37,5 miljard euro en er werken 30.000 mensen. Nordea staat bekend als een solide bank. NLFI noemt Nordea „een gerenommeerde en succesvolle instelling”. ABN Amro heeft een beurswaarde van circa 17,6 miljard euro en heeft 22.000 werknemers.

Topman Wahlroos heeft volgens de brief „een kort vervolgtraject voor ogen”. Volgens hem zouden „de hoofdlijnen van transactie” al binnen drie maanden publiek gemaakt kunnen worden. NLFI is echter niet enthousiast, zo blijkt uit de memo. Daarin adviseert de stichting de minister het voorstel van Wahlroos „van de hand te wijzen”. Volgens NLFI is een fusie met Nordea „financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar”. Het is onbekend of de ontmoeting tussen minister Dijsselbloem en Wahlroos heeft plaatsgevonden.

Lees ook: ABN Amro wil kwart kosten saneren en investeren in digitalisering

De staat heeft nog 77 procent van de aandelen ABN Amro in bezit en heeft dus een bepalende stem. Minister Dijsselbloem heeft de verkoop van alle aandelen op de beurs eerder de beste optie genoemd. Hij wil echter ook zo veel mogelijk van het geld terugverdienen dat de staat voor ABN Amro heeft betaald, dus zal hij ook andere opties onderzoeken, als die zich aandienen. Sinds de beursgang in november vorig jaar heeft de staat geen nieuwe aandelen meer verkocht. Een nieuwe verkoopronde wordt ieder moment verwacht.

Tussen de memo van NLFI en het ingeplande gesprek van Dijsselbloem met Wahlroos maakte bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro bekend dat hij vervroegd aftreedt.

Een woordvoerder van ABN Amro zegt in een reactie: „Wij gaan hier niet over, dat is aan de aandeelhouder.” Een woordvoerder van Nordea zegt nooit in te gaan op ‘geruchten’ in de markt.