Profiel

Saakasjvili brengt onrust in verkiezingsstrijd Georgië

Parlementsverkiezingen Georgië

Zaterdag zijn verkiezingen in Georgië. Oud-president Saakasjvili die wordt gezocht door de autoriteiten wil een comeback maken.

„Als er honing is, komt de vlieg uit Bagdad aangevlogen”, zo luidt een Georgisch gezegde. Maar bij de Georgische parlementsverkiezingen van zaterdag komt die vlieg wellicht uit Oekraïne. Daar maakt oud-president Michail Saakasjvili, sinds 2015 gouverneur in Odessa, zich op voor een politieke comeback in zijn vaderland Georgië. Hij wil terugkomen „om een actieve rol te spelen bij de historische taak die voor ons ligt”, zo zei een strijdlustige Saakasjvili in een videoboodschap aan zijn achterban.

Ondanks de afstand voert Saakasjvili al weken campagne voor zijn Verenigde Nationale Beweging (UNM). Twee factoren staan zijn terugkeer in de weg: sinds 2014 wordt de oud-president door de Georgische autoriteiten gezocht op verdenking van machtsmisbruik. En: bij zijn aantreden als corruptiejager in Oekraïne verruilde hij zijn Georgische staatsburgerschap voor het Oekraïense.

Nek-aan-nekrace

Volgens peilingen voert de UNM een nek-aan-nekrace met de zittende coalitie Georgische Droom, in 2011 opgericht door Bidzina Ivanisjvili. De steenrijke zakenman – geschat vermogen 5,7 miljard euro – won in 2013 de verkiezingen maar hield het slechts een jaar uit als premier. Nadat ook zijn opvolger, de 34-jarige Irakli Garibasjvili er na korte tijd de brui aan gaf, is sinds eind vorig jaar Giorgi Kvirikasjvili premier, onder president Margvelasjvili.

Ivanisjvili trok zich officieel terug uit de politiek, maar zit van een afstand nog altijd aan de knoppen van Georgische Droom. Hij deinst er niet voor terug de UNM zwart te maken en Saakasjvili ervan te beschuldigen de verkiezingscampagne te verstoren. Twee weken terug dook een opname op waarin de stem van Saakasjvili te horen is die de opties voor een coup bespreekt. Saakasjvili deed de kwestie af als een complot van Ivanisjvili.

De twee gooien olie op het vuur van de toch al bewogen campagne. Het lukte premier Kvirikasjvili niet om de rust te bewaren. Onlangs gingen twee parlementariërs met elkaar op de vuist in een televisiedebat. Deze week werd de auto van de UNM-parlementariër Givi Targamadze opgeblazen in Tbilisi. Vorige week was er een schietincident in de stad Gori, tijdens een campagnebijeenkomst.

De aanwezigheid, zij het op de achtergrond, van de impopulaire Saakasjvili lijkt de stabiliteit van het land weinig goed te doen. Veel Georgiërs hebben genoeg van de heetgebakerde politicus. Zijn echtgenote, de Nederlandse Sandra Roelofs, doet het politiek een stuk beter dan hij. Roelofs, die in tegenstelling tot haar echtgenoot in Tbilisi woont, dingt namens zijn partij mee naar een zetel in de instabiele regio Zoegdidi, aan de grens met Abchazië, een regio die zichzelf onafhankelijk heeft verklaard.

Ondanks het tumult verwachten experts geen onrust na de verkiezingen. Onder leiding van de eurofiele Saakasjvili, die in 2003 de Rozenrevolutie ontketende, transformeerde Georgië tot een democratie, de enige in de regio. Het wist zich los te weken uit de Russische invloedssfeer en richtte zich op Europa. Dat leek aardig te lukken, tot Saakasjvili in 2008 in een korte maar hevige oorlog belandde met aartsvijand Rusland, waardoor de Georgische wens om de controle over de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië te herstellen alleen maar verder uit zicht raakte. Met Saakasjvili’s vertrek daalde een relatieve rust over het land. Zijn wens om terug te keren, doet die rust weinig goed.