Krim beweegt naar Rusland, zeggen onderzoekers

Aardplaten

Over 15,8 miljoen jaar zou de Krim zomaar een echt onderdeel van Rusland kunnen zijn. Dat is de uitkomst van onderzoek door Russische astronomen van het Instituut voor Toegepaste Astronomie.

De Russische president Vladimir Poetin en minister-president Dmitri Medvedev bezoeken de bouwwerkzaamheden van de brug tussen de Krim en Rusland.
De Russische president Vladimir Poetin en minister-president Dmitri Medvedev bezoeken de bouwwerkzaamheden van de brug tussen de Krim en Rusland. Foto Alexei Druzhinin

Een groep wetenschappers bestudeerde de tektonische aardplaten onder de Krim en kwam tot de conclusie dat het schiereiland zich met een snelheid van 2,9 millimeter per jaar in noordoostelijke richting beweegt. De afstand tussen het schiereiland Krim en Rusland bedraagt bij de Straat van Kertsj 4,6 kilometer. Daar bouwt Rusland momenteel aan een brug tussen beide landsdelen.

De onderzoekers waren de eersten om toe te geven dat hun uitkomsten de schijn hebben van een politieke stunt van het Kremlin. Maar, zo benadrukte directeur Alexandr Ipatov tegen persbureau Interfax, het onderzoek is bloedserieus: „Het is zeker geen grapje, hoewel het daar misschien wel op lijkt. Dit is de uitslag van serieus onderzoek.”

Hij en zijn collega’s kwamen na de annexatie van de Krim door Rusland op het idee de beweging van de aardplaten eens nader te bekijken. Daarvoor maakten ze gebruik van telescopen op de Krim. De apparatuur maakt deel uit van een reeks telescopen die over Rusland verspreid staan.

In 2014, na een omstreden referendum, annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland Krim. Die zet liep uit op een gewapend conflict in het oosten van Oekraïne.