Poolse parlement verwerpt voorstel voor nóg strengere abortuswet

Het verwerpen van het voorstel betekent de eerste grote tegenslag voor de regerende conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid.

Een vrouw zwaait met een zwarte vlag tijdens nationale protesten tegen een voorstel voor een nieuwe abortuswet.
Een vrouw zwaait met een zwarte vlag tijdens nationale protesten tegen een voorstel voor een nieuwe abortuswet. Foto Janek Skarzynski / AFP

Het Poolse parlement heeft donderdag een wetsvoorstel waarmee abortus vrijwel verboden zou worden met een overweldigende meerderheid verworpen. Dat meldt persbureau Reuters. Maandag vonden in meerdere steden in Polen grootschalige protesten tegen het voorstel plaats door bijna honderdduizend in het zwart geklede vrouwen.

Het verwerpen van het voorstel (352 tegen 58 stemmen) betekent de eerste grote tegenslag in eigen land voor de regerende conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die een jaar geleden aan de macht kwam. Veel van haar leden steunden het voorstel, net als de Rooms-Katholieke Kerk, maar de partij trok door de protesten haar steun terug. De abortuswet van het grotendeels rooms-katholieke land is al zeer streng.

450.000 handtekeningen

Als het wetsvoorstel zou zijn aangenomen zou abortus vrijwel verboden worden, ook na verkrachting, en zouden gevangenisstraffen tot vijf jaar opgelegd kunnen worden aan vrouwen die een zwangerschap afbreken. Alleen als het leven van de moeder in gevaar zou komen, zou abortus toegestaan zijn. Anti-abortusgroep Ordo Iuris had 450.000 handtekeningen verzameld voor het wetsvoorstel. Polen heeft 38 miljoen inwoners.

Op dit moment is abortus in Polen verboden, tenzij sprake is van incest, verkrachting, levensgevaar voor de moeder of een grote kans op een handicap bij het kind.

Protesten ‘aangezet tot nadenken’

Woensdag kondigde de vicepremier van de PiS-regering Jaroslaw Gowin al aan dat er geen strengere abortuswet zou komen. De massaprotesten van maandag “hebben ons aangezet tot nadenken en nederigheid”, zei hij op de Poolse radio.

Door de initiële steun van PiS voor het voorstel zou de partij veel kiezers kunnen hebben verloren. Opiniepeilingen laten een dieptepunt zien in de steun voor PiS sinds de parlementsverkiezingen van vorig jaar, volgens persbureau AP. Toen stemde 40 procent van de vrouwen op de partij. PiS beloofde toen vooral verbetering voor de armste bevolkingsgroepen.

Of de abortuswet helemaal niet wordt aangescherpt, is nog maar de vraag. PiS-leider Jaroslaw Kaczynski zei in het parlement dat zijn partij “de bescherming van leven” zal blijven steunen:

“We zullen ons blijven inzetten voor deze zaak, maar het zullen in het vervolg weloverwogen beslissingen zijn.”