Pakistaans parlement steunt unaniem anti-eremoordwet

Een maas in de wet is gedicht, waardoor familieleden vervolging van de moordenaar niet meer kunnen voorkomen.

Nabestaanden houden een foto omhoog van eerwraakslachtoffer Qandeel Baloch.
Nabestaanden houden een foto omhoog van eerwraakslachtoffer Qandeel Baloch. Foto Asim Tanveer / AP

Het Pakistaanse parlement heeft donderdag unaniem een wet aangenomen die eremoorden verbiedt. Dat meldt persbureau Reuters. De weerstand tegen eerwraak in het land groeide de laatste tijd sterk, na de dood van facebookberoemdheid Qandeel Baloch. Zij werd gedood omdat haar jongere broer van mening was dat ze met haar feministische posts de familie-eer bezoedelde.

Eerwraak komt in het land gemiddeld zo’n drie keer per dag voor. De daders komen er vaak mee weg, doordat de familieleden van het slachtoffer amnestie konden verlenen. Eremoorden worden doorgaans juist door familieleden gepleegd. Met de nieuwe wet kunnen nabestaanden alleen nog een doodstraf omzetten in levenslang, aldus Reuters.

Bekijk ook de In Beeld: Dit zijn de trieste verhalen van de eerwraakdoden in Pakistan

In dezelfde bijeenkomst van het parlement werd een wet aangenomen waarmee op verkrachting een minimumstraf van 25 jaar komt te staan. De vergadering werd live uitgezonden op televisie. Vrouwenrechten staan sinds de dood van Baloch in Pakistan volop in de aandacht.