Dodental orkaan Matthew loopt op tot zeker 140

Vrijwel alle doden vielen in Haïti. De storm is nu onderweg naar de Verenigde Staten.

Verwoesting in Port au Prince.
Verwoesting in Port au Prince. Foto Logan Abassi / UNICEF / AFP

Orkaan Matthew heeft zeker 140 levens geëist. 136 van hen kwamen om in Haïti. In veel gevallen werden vallende bomen, rondvliegend puin en overstromingen hem fataal, meldt persbureau Reuters donderdag. In de Dominicaanse Republiek vielen door de orkaan eerder nog eens vier doden.

Matthew is volgens Amerikaanse meteorologen de heftigste Caribische orkaan sinds Felix, bijna tien jaar geleden. Persbureau AP meldt dat in Haïti duizenden mensen hun huizen zijn verloren. De presidentsverkiezingen in dat land werden vanwege het noodweer uitgesteld.

Bekijk ook de In beeld: Orkaan Matthew treft Haïti

Verenigde Staten

Matthew is inmiddels onderweg naar de Verenigde Staten, waar de storm vermoedelijk aan land zal komen in Florida. Hij is inmiddels in kracht toegenomen tot categorie vier.

Ook de Amerikanen zetten zich schrap voor de potentieel verwoestende gevolgen. Op verschillende plekken zijn de schappen in de supermarkten leeg en is bij de tankstations geen brandstof meer te krijgen.

Twee miljoen mensen worden geadviseerd hun huizen te verlaten. Gouverneur Scott drukte iedereen volgens AP op het hart te vertrekken:

“Als je aarzelt over evacuatie, denk dan aan al die mensen die omgekomen zijn.”

Ook raadde hij met klem af richting zee te gaan, omdat door de storm golven van 2,7 meter hoog verwacht worden:

“Ga niet surfen. Ga niet naar het strand. Dat wordt je dood.”