India: drie strijders gedood bij gevechten in Kashmir

India en Pakistan zijn al sinds 1947 in conflict over het bergstaatje. Eind september bereikten spanningen een nieuw hoogtepunt.

De Indiase grenswacht patrouilleert bij de Indiaas-Pakistaanse grens in Kashmir.
De Indiase grenswacht patrouilleert bij de Indiaas-Pakistaanse grens in Kashmir. Foto Tauseef Mustafa / AFP

Het Indiase leger heeft drie “rebellen” gedood, nadat zij een aanslag wilde plegen op een legerkamp in het betwiste gebied Kashmir. Dat zegt het Indiase leger, volgens persbureau AP. De doden zijn nog niet onafhankelijk bevestigd.

India en Pakistan zijn al sinds 1947 in conflict over het bergstaatje Kashmir. Grofweg valt het noorden onder het bestuurlijk gezag van Pakistan, het zuiden onder dat van India. Beide staten claimen het hele gebied.

De spanningen bereikten eind september een nieuw hoogtepunt toen rebellen een Indiase legerbasis aanvielen, waarbij negentien soldaten werden gedood. Even later werden de vier aanvallers ook doodgeschoten.

Precisieaanvallen

India zei later als vergeldingsactie precisieaanvallen te hebben uitgevoerd op “lanceerplatformen van terroristen” in het door Pakistaanse deel van Kashmir, die werden gebruikt door strijders die worden gesteund door Pakistan. Het Pakistaanse leger ontkende dat deze aanvallen hadden plaatsgevonden, en noemde de berichten een “media-hype”. Volgens premier Nawaz Sharif zouden wel twee Pakistanen zijn omgekomen door Indiaas geweervuur.

Sindsdien zijn er vrijwel dagelijks beschietingen over en weer tussen de twee landen, die allebei in het bezit zijn van nucleaire wapens.

Lees ook: India en Pakistan ruziën opnieuw over Kashmir

De aanval van donderdagochtend zou hebben plaatsgevonden bij een legerkamp in Langate, een bosrijk gebied. De aanvallers zouden hebben geschoten op wachtposten. Indiase soldaten schoten terug en hebben de aanvallers gedood.

Kashmir: