Ontslag

Postbode Oud-Zuid schreef iets te eerlijk

Als fictieschrijver kun je het misschien maar beter bij fictie houden. Zo bewijst het verhaal van de Amsterdamse schrijver Viktor Frölke. Eind september verscheen zijn roman Dagboek van een postbode waarin hij beschrijft hoe hij de afgelopen vier jaar de post rondbracht in Oud-Zuid. POSTNL ontsloeg hem deze week op staande voet.

Geen goeie marketing voor het postbedrijf dus, dat boek? De moeder van Frölke vindt van wel, zegt Frölke zelf, POSTNL helaas niet. „Ze kunnen ook niet anders, het moet lijken alsof alle postbodes zich aan de regels houden.” In het boek beschrijft Frölke onder meer hoe hij af en toe Le Monde meeneemt die bedoeld is voor het Franse Consulaat, soms een adresje overslaat en eenmaal masturbeert op het depot. Maar hij beschrijft óók liefdevol zijn ‘adresjes’: hij gooit soms zelfs hun afval weg.

Een ontslag als gevolg van de waarheid dus, maar wel plots reuze veel media-aandacht – niet te vergelijken met zijn vorige twee romans. Frölke – ook oud-correspondent van NRC – wordt daar wel een beetje moedeloos van: al twee dagen gaat het alleen maar over die ene masturbatiescène. Blijkbaar is zoiets nodig om aandacht te krijgen. „Eigenlijk wilde ik alleen nog maar fictie schrijven; het dagboek was niet bedoeld voor publicatie. Ideetje van de uitgever.”