Onafhankelijkheid

Catalonië wil referendum

Het Catalaanse parlement wil een bindend referendum over onafhankelijkheid van Spanje. 72 van de 135 parlementariërs stemden donderdag voor, 11 onthielden zich van stemming. De kans dat het referendum onafhankelijkheid daadwerkelijk dichterbij brengt, lijkt nihil. Madrid beschouwt dergelijke volksraadplegingen als ongrondwettig. Vorige maand gingen nog honderdduizenden mensen de straat op om Catalaanse onafhankelijkheid te eisen. Dat deden ze tijdens de ‘Diada’. Op die nationale feestdag wordt herdacht hoe de val van het kasteel van Cardona er in 1714 toe leidde dat de verregaande zelfstandigheid van de regio werd afgeschaft. Zeker buiten Catalonië wekt de campagne voor zelfstandigheid van de regioregering groeiende irritatie op. Een eerder niet-bindend referendum werd door het Constitutioneel Hof afgewezen. (NRC)