Noodtoestand afgekondigd in Florida om orkaan Matthew

De storm heeft Haïti achter zich gelaten en nadert nu de kust van Florida terwijl de snelheid van de orkaan toeneemt.

Foto Gregg Newton/AFP

President Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen in de Amerikaanse staat Florida om de naderende orkaan Matthew. De storm heeft Haïti achter zich gelaten en nadert nu de kust van Florida terwijl de snelheid van de orkaan weer toeneemt. De noodtoestand geeft de hulpdiensten meer macht en mogelijkheden om noodhulp te coördineren.

Matthew is volgens Amerikaanse meteorologen de heftigste Caribische orkaan sinds Felix, bijna tien jaar geleden. De gemeten windsnelheid van Matthew is zo’n 220 kilometer per uur, een klasse 4 orkaan.

De gouverneurs van de staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina hebben circa twee miljoen inwoners met klem geadviseerd te evacueren. Volgens Amerikaanse media zouden de inwoners aan de kust 24 uur hebben om uit hun woonplaats te vertrekken voordat de storm over het land raast.

Gouverneur Scott drukte iedereen volgens AP op het hart te vertrekken:

“Als je aarzelt over evacuatie, denk dan aan al die mensen die omgekomen zijn.”

Voedsel en brandstof

De inwoners van Florida nemen dan ook massaal voorzorgsmaatregelen. Het vertrek uit de steden zorgt voor files, gebouwen zijn dichtgespijkerd, auto’s staan in de rij voor de benzinepomp en door het inslaan van voedsel ontstaan lege schappen in de supermarkten.

Bekijk ook de In beeld: Orkaan Matthew treft Haïti

In Haïti en de Dominicaanse Republiek heeft de orkaan inmiddels zeker 140 levens geëist. 136 van hen kwamen om in Haïti, vier in de Dominicaanse Republiek. In veel gevallen werden vallende bomen, rondvliegend puin en overstromingen hen fataal, meldt persbureau Reuters donderdag.