Na vijf jaar vluchten, moet de maffiabaas van zijn kledingkast klimmen

Op YouTube plaatste de politie een lange versie van de arrestatievideo met een soundtrack van rockmuziek.

Antonio Pelle wordt gevonden in zijn huis.
Antonio Pelle wordt gevonden in zijn huis. Foto Italiaanse politie via AP

Hij mag dan een van de meest gezochte criminelen zijn van Italië, zijn arrestatie ziet er behoorlijk knullig uit. De Italiaanse politie filmde hoe Antonio Pelle (54) letterlijk van de kast werd gehaald. In een ruimte achter de kast heeft hij zich vijf jaar schuilgehouden. In zijn eigen huis, nota bene.

Op de politievideo is te zien hoe het hoofd van Pelle boven de kledingkast uitsteekt nadat agenten zijn huis zijn binnengevallen in Benestare, een klein dorpje in de punt van de geografische laars van Italië. Hij praat even tegen de politie en klimt dan onder het toeziend oog van enkele tientallen agenten naar beneden, waar hij in de boeien wordt geslagen.

Vijftig agenten waren betrokken bij de inval in het huis van Pelle, vertelde het hoofd van het politieteam op televisie. Toch duurde het even voordat ze Pelle hadden gevonden. Tijdens de inval bleef Pelle verscholen in een kleine ruimte achter de kledingkast, tussen de slaapkamer van zijn zoon en de badkamer. In de ruimte lag een matras, een ventilator, flessen water en wat contant geld, zo is te zien op de video.

Op YouTube plaatste de politie een langere versie van de arrestatievideo met een soundtrack van rockmuziek:

Anorexia

In 2011 ontsnapte Pelle uit het ziekenhuis waar hij werd behandeld. Hij was in 2008 gevangengezet, maar moest wegens anorexia naar het ziekenhuis. Voor die tijd woonde hij in de twee verdiepingen tellende villa in Benestare.

Pelle zat een gevangenisstraf van twintig jaar uit drugs- en wapensmokkel en voor lidmaatschap van de maffia. Volgens de politie is hij de laatste “strategische hoofdpersoon” in een jarenlange vete tussen twee maffiafamilies.

Vete tussen maffiafamilies

Pelle is van de familie Pelle-Vottari, die al sinds begin jaren negentig is verwikkeld in een bloedige strijd met de familie Nirta-Strangio in San Luca, in de regio Calabrië. De vete kwam in 2007 tot een hoogtepunt, toen zes mensen werden vermoord bij een schietpartij in een pizzeria in het Duitse Duisburg.

In juni werd al een ander lid van de ‘Ndrangheta opgepakt. Lees ook: Twintig jaar voortvluchtige Italiaanse maffiabaas gepakt

De maffia in Calabrië staat de laatste twintig jaar bekend als de ‘Ndrangheta, een van de machtigste en rijkste maffia van het land. Ze zijn volgens aanklagers een belangrijke schakel in de cocaïnesmokkel van Zuid-Amerika naar Europa.

Pelle werd in 1998 al veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf, maar werd in hoger beroep vrijgesproken.