Makelaars spreken van een ‘spijkerharde verkopersmarkt’

Woningmarkt

Het herstel van de huizenmarkt is niet alleen een juichverhaal, volgens de NVM. In de Randstad is de markt „oververhit”.

Verkopen en prijzen stijgen, verkooptijd en aanbod dalen
Verkopen en prijzen stijgen, verkooptijd en aanbod dalen

Het aantrekken van de woningmarkt heeft in populaire regio’s tot een „spijkerharde verkopersmarkt” geleid. In Amsterdam, Groningen, Zuid-Kennemerland, de Zaanstreek en Utrecht is sprake van „enorme prijsstijgingen, opdrogend aanbod en zeer korte verkooptijden”, volgens het kwartaalbericht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De oververhitte markt in deze Randstedelijke regio’s leidt tot „tweespalt tussen verkopers en kopers”, zegt de makelaarsvereniging. „De verkopers spinnen garen bij het krimpende aanbod en kopers hebben steeds minder keuze”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een persbericht. „De ontwikkelingen in regio’s met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden, zijn zorgelijk.”

In het afgelopen kwartaal verkochten NVM-makelaars, die met ruim 4.150 aangesloten makelaars naar eigen zeggen driekwart van de markt vertegenwoordigen, ruim 41.000 bestaande woningen. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens de NVM. Ter vergelijking: dat derde kwartaal van 2015 was opmerkelijk goed, met 27 procent meer verkopen op jaarbasis.

De huizenverkopen zijn hiermee in procenten evenveel gegroeid als vorig kwartaal – wat historisch was voor woningmarktstatistici. Tussen april en juni verkochten NVM-makelaars 42.800 woningen: meer dan ooit in een kwartaal sinds de oprichting van de vereniging in 1898.

Ook de huizenprijzen blijven stijgen – hoewel minder sterk dan vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs van NVM-makelaars is nu 240.000 euro, 7,4 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds het dal in 2013 zijn de huizenprijzen gemiddeld 16 procent gestegen. Het verlies tijdens de crisis – 19 procent aan woningwaarde – lijkt dus bijna goed gemaakt.

Alleen: het gaat om de gemiddelde prijs. „In grote delen van het land stijgen de vraagprijzen nog maar nauwelijks”, volgens voorzitter Jaarsma. Het is de oververhitte markt in de bekende regio’s die het gemiddelde opstuwt.

„De prijsontwikkeling in de NVM-regio Amsterdam begint met een plus van 22 procent op jaarbasis problematische vormen aan te nemen”, zegt voorzitter Jaarsma.

Ook het aanbod van woningen daalt snel. Halverwege het afgelopen kwartaal stond een kwart minder woningen te koop dan een jaar eerder. De gemiddelde consument heeft nog de keuze uit ruim zeven woningen, volgens de ‘krapte-indicator’ van de NVM. In de regio-Amsterdam daalde het aanbod in een jaar met 46 procent, in Utrecht en Groningen met ruim 44 procent. In Noordoost-Groningen en Noordoost-Brabant daarentegen is nog alle keus.

De NVM waarschuwt daarom opnieuw voor de groeiende tweedeling in de markt. Niet alleen tussen stad en regio, maar ook tussen verkopers en kopers. Met name voor starters is een koophuis in de stad, laat staan het centrum, onbereikbaar. Om de woningmarkt in de regio aantrekkelijker te maken, vraagt de NVM de overheid te investeren in goede regionale infrastructuur.