Reportage

Korpschef beloofde verdachte agenten zeker niet te ontslaan

Mitch Henriquez

Vijf agenten betrokken bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez zouden niet worden ontslagen, beloofde oud-korpschef Bouman.

Demonstranten tijdens een demonstratie tegen politiegeweld, precies een jaar na de dood van Mitch Henriquez. ANP / Alexander Schippers

De hoogste baas van de Nederlandse politie, Gerard Bouman, heeft de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez vorig jaar gegarandeerd dat ze niet worden ontslagen. Dat staat in vertrouwelijke correspondentie in het bezit van NRC. Ook beloofde de toenmalige korpschef, die begin dit jaar vertrok, de verdachte agenten dat de gevolgen van hun buitenfunctiestelling zouden worden teruggedraaid. Bronnen bij de politie bevestigen deze toezeggingen.

Ronald Kruijswijk, teamchef van de politie Delft, doet in een e-mail aan zijn team verslag van een gesprek op 17 september 2015 met toenmalig korpschef Bouman, bijna drie maanden na de dood van Henriquez. Samen met de vijf betrokken agenten, van wie één uit Delft, sprak hij in Den Haag met de korpschef. Alle vijf zijn op dat moment door het OM officieel als verdachte aangemerkt. „Bouman toonde zich zeer betrokken”, schrijft Kruijswijk aan zijn team, „en heeft de collega’s tijdens de bijeenkomst een aantal harde toezeggingen gedaan.”

Twee weken later stapt Bouman op

Die toezeggingen luiden: de vijf verdachte agenten „krijgen per direct” hun politiepas terug, daarmee krijgen ze „gewoon weer toegang tot het bureau” en „kunnen zij weer sporten in de fitnessruimte”. Ook de „financiële gevolgen van de buitenfunctie stelling worden teruggedraaid”. Toelages zijn vanaf toen weer doorbetaald. Maar het belangrijkste: de agenten kregen de garantie dat ze hun baan behouden, „wat er ook gebeurt”.

Bouman zegt tegen NRC niet op de kwestie te willen reageren. Op 1 oktober 2015, twee weken na het gesprek met de vijf verdachte agenten, kondigde hij zijn aftreden aan.

De huidige korpschef Erik Akerboom, die in maart aantrad, heeft volgens een woordvoerder van de Nationale Politie „kennisgenomen” van de toezeggingen van zijn voorganger.

„Hij beschouwt dit als een gegeven. Voor hem staat nu een zorgvuldige verdere afwikkeling van de procedures omtrent het disciplinaire en strafrechtelijke traject centraal.”

Volledig salaris met extra’s

De vijf agenten hebben vorig jaar inderdaad „conform toezeggingen” hun volledige salaris met extra’s teruggekregen, erkent de politie, evenals toegang tot het bureau. Bouman ging daarmee voorbij aan een eerdere beslissing van Paul van Musscher, chef van politieregio Haaglanden. Hij stelde de agenten buiten functie nadat zij als verdachten waren aangemerkt.

Afgelopen maand besloot het OM dat twee van de vijf agenten ook daadwerkelijk worden vervolgd. De twee wordt mishandeling met de dood tot gevolg, dan wel doodslag, ten laste gelegd. De overige drie agenten worden niet vervolgd, maar blijven volgens het OM wel „geschorst” tot een intern politieonderzoek is afgehandeld. De uitkomst daarvan moet later deze maand bekend worden.

Amnesty International Nederland noemt de toezeggingen van Bouman in een reactie „onacceptabel”. Directeur Eduard Nazarski:

„Politiemedewerkers mogen steun van hun werkgever verwachten. Maar dit soort ‘solidariteit’, nota bene in een zaak waarin politiegeweld heeft geleid tot de dood van een burger, is verbijsterend.”

Lees hier het achtergrondverhaal: Verdachten met steun van de baas