Koken met Salvador Dali

Eigenzinnige gerechten

Breng je smaak op ongekende plekken (én hoogte!) met het kookboek van Dali.

Op latere leeftijd gaf de beroemde surrealistische kunstenaar Salvador Dalí (1904 - 1989) zijn jongensdroom (chef worden) enigszins gestalte met een bijzonder kookboek, Les Diners de Gala. Het boek verscheen in 1973 eenmalig bij de Franse uitgever Felicie met de recepten die Dalí en zijn echtgenote en Muze Gala hadden verzameld voor de extravagante diners die zij samen organiseerden.

Duizend jaar oude eieren

Meer dan veertig jaar later zijn naar verluidt nog maar 400 exemplaren in omloop, waar meestal honderden euro’s voor worden neergeteld. Binnenkort is het boek opnieuw te verkrijgen: eind november brengt uitgeverij Taschen het terug op de markt voor 50 euro. De herdruk bevat alle 136 recepten, door Dalí rijkelijk voorzien van zijn vaak bizarre illustraties.

Wat staat er op het menu als je een surrealist laat koken? In ieder geval geen spinazie, want dat heeft volgens Dali geen vorm. Duizend jaar oude eieren, kalfskoteletten gevuld met slakken en kikkerpasteitjes wel. Erg smakelijk klinkt het niet.

Gelukkig is er ook een hoofdstuk gewijd aan gerechten vol afrodisiacum - een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren. Getiteld: ‘Je mange Gala: ik eet Gala’. Bon appetit.

Overigens is dit boek niet bedoeld voor mensen op dieët. „Het is gewijd aan de geneugten van de smaak”, aldus Dali. „Mocht je toch een calorieën-teller zijn, sluit het direct. Het is te levendig voor u.”