Intocht Gouda

Geen straf activist Zwarte Piet

Anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie, die gearresteerd werd tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda in 2014, is donderdag ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de arrestatie onrechtmatig was. Ook was het geweld dat de politie tegen hem heeft gebruikt disproportioneel.

De rechter vindt wel dat Afriyie de agent die hem wilde aanhouden niet had mogen knijpen, maar vindt het gezien de situatie „begrijpelijk” dat hij dat deed, vanuit een „paniekreactie”.

Het Openbaar Ministerie had een geldboete geëist van vijftienhonderd euro tegen Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare. Hem werd „wederspannigheid en mishandeling van een agent” ten laste gelegd.

Afriyie werd onder meer vervolgd wegens het met kracht in been knijpen van agent. Volgens het Openbaar Ministerie had hij zich verzet tegen zijn arrestatie. Afriyie ontkent dat. Hij zegt juist dat de politie geweld gebruikte en dat hij vreesde voor zijn leven.

Volgens het OM is Afriyie juist op correcte wijze aangehouden. Dat een agent de activist twee keer stompte omdat hij niet wilde meewerken aan zijn arrestatie, is volgens de officier van justitie proportioneel. Afriyie is de enige actievoerder die werd vervolgd.