In beeld

Indrukwekkende beelden van reddingsacties op zee

Opnieuw zien we indrukwekkende foto's van migranten die op overvolle boten ronddobberen op de Middellandse Zee. De Italiaanse kustwacht heeft begin deze week meer dan 10.000 mensen gered. Mensensmokkelaars maken gebruik van het relatief gunstige weer om hun boten de zee op te sturen. Fotograaf Aris Messinis won onlangs een prijs voor zijn vluchtelingenfotografie. Hij bewijst hier nogmaals waarom. Sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
Alleen al op maandag haalde de Italiaanse kustwacht ruim 6000 migranten van zo'n 40 boten.
AFP / Aris Messinis
De kustwacht wordt bijgestaan door de Spaanse vrijwilligersorganisatie Proactiva Open Arms.
AFP / Aris Messinis
Er zitten soms wel 800 man op een rubberboot. Door met een kind te zwaaien proberen de vluchtelingen de aandacht te trekken van de reddingsboten.
AFP / Aris Messinis
Dit jaar hebben meer dan 130.000 migranten de reis over zee vanuit Libië naar Italië gemaakt. In Libië hebben mensensmokkelaars vrij spel door het ontbreken van enig overheidsgezag in het door een burgeroorlog en politieke chaos geteisterde Noord-Afrikaanse land.
AFP / Aris Messinis
In het gedrang aan boord sterven mensen door verdrukking en verstikking. Dit jaar hebben 3.054 mensen de overtocht niet overleefd.
AFP / Aris Messinis
In de meeste gevallen vinden de reddingsacties plaats tussen de twintig en dertig kilometer voor de Libische kust.
AFP / Aris Messinis
Voor de duizenden migranten is het een race tegen de klok om voor de zomer eindigt de gevaarlijke overtocht van Libië naar Europa te maken.
AFP / Aris Messinis
De Afrikaanse migranten zijn afkomstig van landen bezuiden de Sahara. "De meesten van hen hebben nog nooit de zee gezien", zegt een medewerker van Proactiva Open Arms tegen de New York Times.
AFP / Aris Messinis
De mensen op de bootjes zijn in paniek. Zij die kunnen springen van boord, anderen zitten klem in het gedrang.
AFP / Aris Messinis
Maandag was het precies drie jaar geleden dat voor de kust van Lampedusa een boot vol vluchtelingen zonk. Daarbij kwamen 386 mensen om het leven. Het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 3 oktober dit jaar voor het eerst uitgeroepen tot Nationale Migratiedodenherdenking.
AFP / Aris Messinis
Fotograaf Aris Messinis is erg onder de indruk. "Zo heb ik het nog niet eerder gezien", zegt de man die toch al veel reddingsoperaties meemaakte.
AFP / Aris Messinis
De laatste vluchtelingen moeten over de doden heenstappen als ze van boord gaan.
AFP / Aris Messinis
Als de boten leeg zijn worden de lijken geborgen.
AFP / Aris Messinis